EUROfusion
JET Tokamak-reaktor med rød plasma

Pensionsklar reaktor smadrer rekorden for fusionsenergi

En aldrende reaktor har fordoblet rekorden for fusionsenergi ved at bruge et særligt brændstof. Fremtiden ser derfor lovende ud for næste generation af lignende reaktorer, der kan knække koden til uendelig energi.

Joint European Torus-reaktoren ved Oxford i England har mere end fordoblet sin egen rekord for fusionsenergi fra 1997. Det skriver Culham Centre for Fusion Energy (CCFE) i en pressemeddelelse.

Den nye rekord er resultatet af et særligt brændstof og årtiers forberedelse af den såkaldte tokamak-reaktor.

Selvom den aldrende reaktor snart skal pensioneres, kommer det seneste rekord-eksperiment til at få stor betydning for ITER-reaktoren - en lignende model, der er ved at blive bygget i Frankrig. Og dermed også vores mulighed for at knække koden til uendelig energi.

© Claus Lunau & JAMES PROVOST & MPIPP

Tokamak-reaktoren

Reaktoren har form som et bildæk, og brintplasmaet fastholdes af en central magnet i ringens hul og magnet-spoler rundt om ringen. Brintplasma vil kunne fastholdes i en time ad gangen.

Super-brændstof slår rekord igen

Over fem sekunder producerede den aldrende JET-reaktor hele 59 megajoule. Det er mere end det dobbelte af de 21,7 megajoules over fire sekunder, som JET tog rekorden med tilbage i 1997.

Selvom forsøget i 1997 maksede ud med et højere maxenergi, er den gennemsnitlige energimængde væsentligt højere ved JET-reaktorens seneste gennemløb.

En fællesnævner for begge rekord-forsøgene er brændstoffet. Både i 1997 og 2021 brugte forskerne ved CCFE et brændstof bestående af deuterium og den sjældne brint-isotop tritium.

Det radioaktive tritium skaber væsentligt flere neutroner, når det fusionerer med deuterium, end hvis deuterium - en ikke-radioaktiv isotop af brint - fusionerer med andre deuterium-atomer.

VIDEO: Se JET-reaktoren efterligne Solen

JET-reaktoren er en såkaldt tokamak. Her opvarmes brændstoffet til ekstremt høje temperaturer, hvilket gør det til plasma, som tokamakkens centrale magnetfelt holder under kontrol.

Ved yderligere tryk og høje temperaturer begynder brændstoffets atomer at fusionere - og afgive energi i form af neutroner.

Rekord-forsøg lover godt for fremtidens fusionsenergi

I Sydfrankrig er ITER-reaktoren ved at blive bygget i et storstilet projekt til mere end 140 milliarder kroner. Den nye reaktor er en tokamak ligesom JET-reaktoren, der snart skal pensioneres efte 40 år.

ITER-reaktoren skal køre på samme brændstof som JET, og den nye rekord lover derfor godt for det ambitiøse fusionsprojekt.

Med større kapacitet og en reaktor, der er optimeret til det rekord-smadrende tritium-brændstof, håber forskerne, at ITER kan blive den første fusionsreaktor til at afgive mere energi, end maskinen sluger for at sætte gang i fusionen.

Ifølge planen står ITER klar til fusionsforsøg i 2025.