Shutterstock

Skal jeg slukke helt for varmen, inden jeg tager på ferie?

Er det klogt at lukke helt ned for alle radiatorer, inden man tager på ferie – eller bliver det bare ekstra dyrt at varme et koldt hus op, når man kommer hjem?

Det er altid rart at spare penge, hvor man kan, og derfor kan det være fristende at slukke helt for varmen i boligen, mens du er på ferie. I praksis viser det sig dog ofte, at det kræver mere energi at varme et koldt hus op igen efter ferien, end det gør at holde temperaturen kørende nogle få grader lavere end normalt, mens du er væk.

Som tommelfingerregel kan du spare fem pct. for hver grad, temperaturen sænkes. Det betyder, at du kan spare op til 15 pct. på varmeregningen ved at sænke temperaturen fra 20 til 17 grader, mens du er bortrejst.

Temperaturen bør dog ikke sænkes for meget, da det øger risikoen for dannelse af skimmelsvamp.

Kold luft afgiver hurtigere fugt

På kolde overflader som vinduer og ydervægge vil der blive dannet fugt. Det skyldes, at kold luft kan indeholde mindre vanddamp end varm luft og derfor kondenserer. Fx kan luften ved en temperatur på 16 grader indeholde 13,6 gram væske per m3, mens den ved 27 grader kan indeholde 27,2 gram væske per m3.

Fugtige vægge og vinduesrammer giver optimale levebetingelser for skimmelsvampe, der forringer indeklimaet og bl.a. giver irritation af luftvejene og forværrer symptomer på astma.

I kolde egne af Nordeuropa daler risikoen også for at komme hjem til frostsprængte vandrør, hvis husets temepratur holdes sænket i stedet for at slukke helt for varmen i ferien. For selvom de europæiske varmeudgifter er strøget i vejret på det seneste, vil udgifterne ved et sprængt vandrør oftest være langt mere omfattende.

Tre tips til at sænke varmeregningen

Med et par enkle råd kan du spare penge på varmeregningen, mens du er bortrejst, og samtidig sikre et sundt indeklima.

© Shutterstock

1. Skru lidt ned før ferien

Sænk temperaturen i boligen nogle grader, men undlad at slukke helt for varmen. En 2-3 grader lavere, konstant temperatur mindsker risikoen for skimmelsvamp og sprængte vandrør.

© Shutterstock

2. Hold alle radiatorer i gang

Lad alle radiatorer køre på lavere blus frem for at slukke for nogle og lade andre køre for fuld kraft. Det vil samlet set bruge mindre energi og fordele varmen bedre i huset.

© Shutterstock

3. Undgå kolde rum

Det kan virke oplagt at slukke for varmen i rum, der ikke bruges, men det er bedre at lade varmen stå på laveste blus. På den måde kan du undgå kondens og skimmelsvamp i boligen.