nb_u10 Solar Impulse 2

Solcelle-fly har sluppet jorden

To schweiziske vovehalse lettede i morges fra Abu Dhabi i det solcelle-drevne fly Solar Impulse 2. Målet er at rejse hele vejen rundt om Jorden uden at bruge så meget som én dråbe brændstof.

5. marts 2015 af Carsten Nymann

Lige omkring klokken halv fire i morges dansk tid lettede et ganske særligt fly fra Emirates-lufthavnen i Abu Dhabi.

Solar Impulse 2 med de schweiziske vovehalse Bertrand Piccard og Andre Borschberg i cockpittet bruger intet brændstof men drives 100 procent af energi fra solens stråler.

De to piloter vil demonstrere potentialet ved vedvarende energi og vil derfor flyve hele Jorden rundt – en tur på i alt 35.000 km.

Fra Abu Dhabi går ruten mod øst med første stop i Oman og dernæst videre til Indien og ind i Kina, før en nervepirrende tur over Stillehavet venter parret.

Læs også: Sådan fungerer Solar Impulse 2

Solar Impulse er tre år forsinket med solcelle-færd

Missionen er resultatet af 13 års forarbejde, og verdensomflyvningen er blevet tre år forsinket, mens flyet løbende er blevet udviklet og forbedret.

Det endelige rekordfly er dækket af flere end 17.000 solceller og har et vingefang på 72 meter, hvilket er næsten lige så stort som en Airbus A380.

Pionererne fra Solar Impulse har tilbragt de seneste måneder med forberedelser og testflyvninger i Abu Dhabi. Foto: Stefatou/Rezo/Solar Impulse

Alligevel vejer det soldrevne fly blot 2,3 tons, hvilket er omtrent det samme som en stor firehjulstrækker – eller mindre end én procent af en Airbus A380.

På turen verden rundt deler piloterne Bertrand Piccard og Andre Borschberg et kun 3,8 kubikmeter stort cockpit, og de skal hver flyve flere døgn i træk. De lander blot 10 gange på hele turen.

Solcelle-flyet Solar Impulse flyver med solen

Det revolutionerende fly flyver mod øst for at få mest muligt ud af solens stråler, og det flyver seks km nærmere Jorden om natten end om dagen. Læs i artiklen herunder hvorfor:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.