Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solceller omdanner dine vinduer til et kraftværk

Gennemsigtige solceller kan installeres direkte i vinduer og lave strøm, og de bliver mere og mere effektive.

Richard Lunt / Michigan State University

Forskere fra University of Michigan i USA har lavet et lille gennembrud for den grønne omstilling ved at udvikle transparente solceller med rekordhøj effektivitet.

På sigt kan solcellerne installeres direkte i vinduer, hvor de laver strøm, samtidig med at lys får lov at passere igennem og oplyse husene. Præcis som almindelige vinduer.

Teknologien er særligt attraktiv i storbyer på store glasfacader, som i dag allerede ofte er belagt med en film, som reflekterer en del af sollyset tilbage for at regulere temperaturen og lysindfaldet. Ideen er, at den lysenergi skal høstes i stedet for at gå til spilde.

Rekord: Omdanner 10% af lyset til strøm

Transparente solceller bygger på en grundlæggende byttehandel, hvor effektivitet ofres for gennemsigtighed. Derfor er det særligt imponerende, at forskernes nye solcelle opnåede en effektivitet på 10,8 procent og en transparens på 45,7 procent.

Den transparente solcelle var med andre ord i stand til at omdanne en tiendedel af det opfangede sollys til elektricitet, mens knap halvdelen af lyset fik lov at passere gennem den. Og det er faktisk en rekord.

Effektiviteten ligger på cirka det halve af de silicium-solceller, der sidder på din nabos tag, men den er nogenlunde dobbelt så høj som andre transparente solcellers. Gennemsigtigheden svarer til den, du kender fra en tonet bilrude eller et par solbriller.

Dansende elektroner skaber energi

Transparente solceller er en smule anderledes end de almindelige silicium-solceller. De er nemlig ikke bygget af silicium – som ikke er gennemsigtig – men af organiske, kulstofbaserede materialer i helt tynde plastiklag.

Ikke desto mindre fungerer den transparente solceller mere eller mindre på samme måde som sin silicum-fætter.

Solcellen består af et n-lag og et p-lag, som er bygget af forskellige materialer, der giver dem forskellige elektriske spændinger. N-laget har et overskud af elektroner, og p-laget har et underskud. Når de to lag lægges sammen, opstår der derfor et elektrisk felt mellem dem.

Når Solen så skinner på solcellen, kan lysets fotoner slå elektroner løs, og de løsslupne elektroner begynder at flytte sig i overensstemmelse med det elektriske felt i lagene. Elektronernes bevægelse skaber en elektrisk strøm, som samles op i et strømførende materiale og føres ud gennem kabler.

Forskernes næste mål er at fordoble den transparente solcelles effektivitet og forlænge levetiden til 10 år.

STATUS: Solenergi buldrer afsted

Hvis klimaforandringerne skal holdes i skak, skal den globale økonomi omlægges til vedvarende energi. Heldigvis ligger der et gigantisk kraftværk i midten af vores solsystem, som vi bliver bedre og bedre til at udnytte.

  • Hvordan går det egentlig med solenergien?

    Glimrende. Over de seneste 10 år er prisen på elektricitet fra solceller faldet med 82 procent, og prisfaldet accelererer. I samme periode er solellernes effektivitet steget med 25 procent på grund af teknologiske fremskridt. Udbredelsen vokser også ekspontielt. Faktisk forventes den samlede kapacitet at fordobles cirka hver tredje år.

  • Hvad er den største udfordring?

    Effektivitet. Når sollyset rammer en solcelle, går en del til spilde, fordi den reflekteres bort eller omdannes til varmeenergi i solcellens materialer. Derfor omdannes kun en procentdel af Solens energi til elektricitet. I juni 2015 kunne den mest avancerede solcelle opnå en effektivitet på 18,2 procent under perfekte laboratorieforhold. I år, kun fem år senere, er effektiviteten mere end fordoblet og nærmer sig de 50 procent.

  • Hvor sker de store fremskridt?

    I materialerne. De fleste almindelige solceller i dag er bygget af silicium, og de har ofte en effektivitet mellem 15 og 20 procent. Men flere steder i verden eksperimenterer forskere med det billige mineral perovskit. Ved at belægge silicum-panelerne med et tyndt lag af perovskit-krystaller, kan effektiviteten øges dramatisk. De forskellige materialer har varierende evne til at opfange sollysets bølger, og på den måde udnyttes en større del af lysets energi. Det britiske firma Oxford PV mener, at de er i stand til at masseproducere perovskit-solceller til almindelige huse med en effektivitet på 27,3 procent allerede i 2021.

Læs også:

Solceller

Forskere laver strøm af usynligt lys

3 minutter
Solceller

Indendørs solceller kører på lampelys

3 minutter
Solceller

KAMPEN FOR KLIMAET: Solceller slår rekord og fordobler deres effektivitet

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul