Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor er der ikke solceller i Sahara?

Kan man ikke udnytte sollyset og pladsen i Sahara til at bygge enorme solcelle-anlæg, der kan producere store mængder af forureningsfri energi?

Shutterstock

Det vil ganske rigtigt være oplagt at placere solenergianlæg i ørkener. Dækkes blot fire procent af Jordens ørkenområder med solceller, kan hele det globale energiforbrug i princippet dækkes.

Når der endnu ikke findes store solcelleanlæg, fx i Sahara, skyldes det først og fremmest prisen. Solcelleanlæg er dyre, og de fleste forbrugere bor langt væk.

Det er uhyre kostbart at lægge kabler eller etablere lange højspændingskabler.

Planlægning er igang

Ustabile politiske forhold er en anden grund til, at vi ikke har set store solcelleanlæg i Sahara, men der er ingen tvivl om, at de kommer. IEA, International Energy Agency, har nedsat en arbejdsgruppe, som undersøger mulighederne for at etablere solcellekraftværker i Sahara.

De første tilløb til store solenergianlæg i ørkenområder er i gang. Et 64-MW-anlæg i Nevada-ørkenen i USA blev indviet i juni 2007, og i De Forenede Arabiske Emirater skal der opføres et anlæg, som skal forsyne 10.000 husstande med strøm.

Læs også:

Energi

'Kunstigt blad' laver vand og sollys om til brændstof

3 minutter
Solceller

Revolutionerende super-solcelle skabt

0 minutter
Tesla Solar Roof
Solceller

Nu kan du forudbestille Teslas soltag

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul