Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Indendørs solceller kan køre på lampelys

En ny type solcelle er så følsom, at den kan bruges til at høste energi fra kunstig belysning. Det kan overflødiggøre batterier i milliarder af elektroniske enheder i vores hjem.

Shutterstock

Indendørs solceller lyder næsten som en selvmodsigelse. Men faktisk er vores hjem, kontorer og supermarkeder fyldt med energi i form af kunstig belysning, som i dag går til spilde.

Indendørs lys skinner for det meste med en styrke mellem 100 og 500 lux, og selvom det sammenlignet med Solens 110.000 lux kan lyde som småting, så kan energien faktisk udnyttes med det rette udstyr.

Og forskerne har i den seneste tid gjort store fremskridt flere steder i verden, at vi muligvis kan genanvende en del af den spildte energi inden længe .

Farvestoffer og mineraler høster lampelys

Et hold fysikere og kemikere fra Uppsala Universitet i Sverige har fx udviklet en indendørs solcelle, som udnytter farvestoffer til at opnå en effektivitet på over 30% ved almindelig lysstyrke.

Med andre ord vil de nye solceller kunne genanvende knap en tredjedel af den energi, som vi bruger til vores lamper.

Uppsala-forskernes solcelle benytter et specialfremstillet farvestof til at optage mest muligt lys fra fluroescerende lamper og LED-lys. Farvestoffet har samme absorberende funktion som klorofyl i blades fotosyntese.

© Uppsala Universitet / Marina Freitag

Sideløbende har en sammenslutning af forskere fra Tor Vergata Universitetet i Rom, Universidad Surcolombiana i Colombia og det tyske Fraunhofer Institut udviklet en anden type indendørs solcelle, som er lidt mindre effektiv, men muligvis mere praktisk.

Deres løsning består af et lysfølsomt mineral, som aflejres på ultratynde glasplader, der er belagt med en tynd film af det strømførende materiale indiumtinoxid. Resultatet er bøjelige og stærke solceller, som fungerer allerede ved svag belysning.

I forskernes tests viste cellerne sig at have en effektivitet på 20,6% og 22,6% ved henholdsvis 200 og 400 lux fra LED-lamper. Det er altså mindre end solcellen fra Uppsala, men til gengæld er det mere praktisk, fordi solcellen kan bøjes – og så er den sandsynligvis også billigere at masseproducere.

Kan erstatte batterier

Begge hold forskere peger på, at de små mængder energi fra de nye teknologier er egnede til at drive de intelligente sensorer og internet-opkoblede enheder, som finder vej til flere og flere private hjem og i stigende grad også anvendes i industriel produktion og transport.

Det anslås, at 75 milliarder af den slags enheder vil være i brug i 2025, og det kræver en gedigen skalering af energiopbevaringen, som næppe kan løses med batterier.

Indendørs solceller kan derfor være med til at sætte skub i en bæredygtig digitalisering af vores fysiske verden.

Læs også:

Flow-batteriet
Solceller

Sol-batteri gør dit hjem bæredygtigt i fremtiden

3 minutter
Solceller

KAMPEN FOR KLIMAET: Solceller slår rekord og fordobler deres effektivitet

3 minutter
Solceller

GENIALT: Ny opfindelse øger effekten af solceller med 19 procent

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul