Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nu skal solceller lære at svede

Solkraftværker i ørkener bliver nemt overophedet, men nu kan en vandsugende gel køle dem ned og øge strømproduktionen med op til 19 procent.

Shutterstock

Ingeniører over hele verden er på jagt efter nye metoder, som kan skrue op for effektiviteten i solceller. Nye materialer og design bliver testet, og det annonceres som et gennembrud, når ydeevnen forbedres med få procent.

Nu overhaler forskere fra Hong Kong Polytechnic University dem indenom med en løsning, som er lige så enkel, som den er genial: De har lært solceller at svede.

Det er oplagt at anlægge store solkraftværker i ørkenen. Problemet er, at der ikke er tilgængeligt vand, som kan køle solcellerne ned.

© Shutterstock

De fleste solceller kan kun forvandle omkring 20 procent af solenergien til strøm. Langt det meste bliver til varme, og det er uheldigt, fordi solcellerne fungerer dårligere, når de bliver overophedet.

Varmen sænker produktionen

Det er især et problem i ørken­områder, hvor det ellers er oplagt at bygge solkraftværker. Her kan temperaturen i panelerne let nå op over 40 °C, og allerede ved 25 °C daler produktionen af strøm.

Forskerne har derfor fundet en metode, som kan hjælpe solcellerne af med varmen.

Ny teknik sikrer solceller mod hedeslag

En nyudviklet gel samler vand om natten og køler solcellerne ned om dagen. Det øger deres effektivitet.

Ken Ikeda Madsen

1. Gelen suger væske om natten

I nattetimerne, hvor temperaturen er lav, og luftfugtigheden er høj, suger gelen bag solpanelerne vandmolekyler til sig.

2. Solcellerne sveder om dagen

I dagtimerne, hvor temperaturen i solcellerne bliver for høj, vandrer varmen til gelen, som afgiver vandet i form af damp.

Kernen i opfindelsen er en gel, som består af kulstofnanorør blandet med polymerer, som er forbundet med kalciumklorid.

Gelen opsuger vanddamp om natten, når temperaturen er lav, og luftfugtigheden er høj. Og om dagen, hvor temperaturen stiger, og luftfugtigheden falder, fordamper vandet fra gelen igen.

Øger effektiviteten med 19 procent

Forskerne tilførte et lag af gelen til et sæt solpaneler for at teste, om fordampningen af vand kunne køle solcellerne ned.

Effekten var overraskende stor. Den svedende gel afkølede solcellerne med op til 10 grader, samtidig med at strømproduktionen steg med 15 procent.

Da forskerne derefter testede opstillingen udendørs, var gevinsten 19 procent, fordi afkølingen virkede endnu bedre, når der var vind til stede.

Læs også:

Solceller

Indendørs solceller kører på lampelys

3 minutter
Solceller

KAMPEN FOR KLIMAET: Solceller slår rekord og fordobler deres effektivitet

3 minutter
Solceller

Lys i mørket: Ny 'solcelle' bruger skygge til at lave elektricitet

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul