Shutterstock

Ny type 'solcelle' bruger skygge til at lave elektricitet

Forskere fra Singapore har udviklet en slags solcelle, som ikke behøver direkte sollys for at producere energi. Det kan være et gennembrud for solenergi i byerne.

Når man taler om solceller, plejer skygge at være fjende nummer et. Jo mere skygge, desto lavere effektivitet. Men nu har forskere fra National University of Singapore opfundet et apparat, som er i stand til at bruge skyggen til at lave elektricitet.

For det utrænede øje ligner den såkaldte skygge-effekt-generator måske en almindelig solcelle med en stribe af plastikfilm, hvorpå der er placeret små plader af silicium. Men faktisk fungerer den på en grundlæggende anderledes måde.


Hvor almindelige solceller kræver direkte belysning fra Solen, udnytter generatoren i stedet kontrasten mellem lys og skygge til at skabe elektricitet. Når generatorens forskellige sektioner ligger i henholdsvis lys og skygge, opstår der en elektrisk spænding mellem sektionerne, og det skaber strøm.

Se forskerne høste strøm med halvt lys, halvt skygge:

Video

Dobbelt så effektiv og ti gange billigere

Generatoren producerer i dag væsentligt mindre strøm end almindelige solceller under optimale forhold, men i et miljø med lav belysning og skiftende skygger – fx inde i et hus – fungerer den dobbelt så effektivt som konventionelle solceller. Desuden er den 10 gange billigere at producere end almindelige solceller.

Der er med andre ord stort potentiale for at bruge den nye teknologi i stor skala.

I dag producerer generatoren energi nok til at forsyne et digitalt ur, og den store udfordring er at øge effektiviteten, hvis den også skal kunne benyttes i andre sammenhænge. Men det afskrækker ikke forskerne.

Mens apparatet i dag er gearet til elektronik i hjemmet – såsom smartphones eller andre gadgets – mener de, at forbedringer i teknologien uden problemer kan føre til udendørs brug i stor skala. Måske endda som som central brik i den brede elforsyning.

Generatoren vil ifølge forskerne være særligt brugbar i tætbebyggede byer, hvor høje huse og trafik kaster skygger af sig, som den kan udnytte til sin energiproduktion. Og fordi den hverken påvirkes af temperatur eller luftfugtighed, kan den installeres på alle mulige overflader, fx usynlige generatorer installeret i fortovene.