Shutterstock
Solceller med refleksion på vand

Portugal søsætter Europas største solcelle-flåde

På en opdæmmet sø i Portugal flyder Europas største solcelle-farm. Fra juli vil den forsyne 1.500 husstande med grøn energi. Dæmningen producerer allerede strøm, og derfor er det en win-win at placere solceller netop her.

Med skyhøje priser på gas og olie har Ruslands invasion af Ukraine sat fut under den grønne omstilling.

Et af de nye projekter er Europas største flydende solcelle-park, som fra juli skal forsyne 1.500 husstande i Portugal med strøm.

Solcellerne flyder på en opdæmmet sø, og det er derfor nemt og billigt at koble den nye strømforsyning på elnettet.

Fire fodboldbaner flyder med grøn energi

Den nye solcelle-park ligger på den opdæmmede sø ved Alqueva-dæmningen i det sydøstlige Portugal.

Dæmningen er den største i Vesteuropa, ligesom vand-reservoiret er den største opdæmmede sø. Nu huser området også Europas største flydende solcelle-park.

Europas største flydende solcelle-farm i Portugal

De 12.000 solceller på Alqueva-søen fylder tilsammen fire fodboldbaner og er dermed Europas største flydende solcelle-park.

© Miguel Pereira/Reuters/Ritzau Scanpix

De 12.000 solceller, der tilsammen fylder fire fodboldbaner, er allerede bugseret på plads i søen.

Når solcellerne er installeret til juli, vil de ifølge Portugals energiselskab, Energias de Portugal (EDP), levere 7,5 gigawatt-timer om året. Det er nok til at forsyne 1.500 husholdninger med strøm.

At installere solceller på en dæmning, der allerede laver strøm, er en win-win. Dæmningen er i forvejen koblet på elnettet, og installationen af de nye solceller bliver derfor væsentligt lettere.

Solcelle-flåden bliver også udstyret med litium-batterier med en kapacitet på to gigawatt-timer til at opmagasinere overskudsenergien.

Portugals klima sætter fart på den grønne omstilling

Strømmen fra solcellerne kommer ifølge Miguel Patena, der leder projektet ved EDP, kun til at koste en tredjedel af prisen fra et gasfyret elværk.

De flydende solfangere skærer både udgifter og CO2-udledning. Og det passer perfekt ind i Portugals klima-profil.

Energias de Portugal, der leverer størstedelen af Portugals strøm, har et erklæret mål om at være fuldstændigt CO2-neutrale i 2030.

Klimaet i det sydeuropæiske land byder på rige muligheder for at høste grøn energi. Portugiserne får masser af solskinstimer og stærke vinde fra kysten mod Atlanterhavet, der kan omsættes til sol- og vindenergi.

Energias de Portugal har allerede fået tilladelse til at udvide den nye solcelle-flåde på Alqueva med op til 70 megawatts kapacitet i solceller.

Den nuværende solcelle-flåde har en kapacitet på fem megawatt.