Australske forskere fra Australian National University har slået verdensrekord.
De har bygget en hypereffektiv solcelle, som producerer brint ved at splitte vand ved hjælp af energi fra sollys. Solcellen har den højeste effektivitet hidtil opnået uden brug af meget dyre komponenter: Den kan omdanne 17,6% af den tilførte solenergi til brint.
Springer et besværligt trin over
Solcellen er af den såkaldte fotoelektrokemiske slags, som konverterer sol og vand direkte til brint.
I den konventionelle produktion af grøn brint anvendes elektricitet fra sol- eller vindenergi til at drive et elektrolyseapparat, som sætter strøm til vand, så der bobler ilt og brint op til overfladen, hvor brinten kan opsamles.
Metoden springer et trin over, fordi solcellen i sig selv er i stand til at producere brint uden elektrolyseapparatet.

Hemmeligheden bag den nye solcelles høje energiudbytte er en sandwichkonstruktion med både silica- og perovskitceller. Den almindelige silica-solcelle (th.) kan kun producere 30% af den energi, det kræver at spalte vand til brint – men i kombination med perovskit-cellen (tv.) er det en anden sag.
Ifølge forskerne minder processen på den måde om naturens fotosyntese – hvor planter omdanner lys og vand til biomasse, ilt og energi – og det gør processen væsentligt billigere end alternativerne.
Solcellens høje effektivitet skyldes dens særlige “tandemkonstruktion”, hvor et almindeligt lag silica-solceller kombineres med ekstra lag af det billige mineral perovskit.
De forskellige typer af materialer har varierende evne til at opfange sollysets bølger, og på den måde udnyttes mere af lysets energi.
Langt det meste brint produceres i dag ved at omdanne naturgas under høj temperatur, og det er ikke en klimavenlig løsning. Faktisk kan processen producere op til 12 gange mere CO2 end brint.
Med andre ord er brint ikke i sig selv en bæredygtig energikilde – kun når den fremstilles grønt. Men i de seneste fem år er prisen på elektrolyseteknologi faldet med 40%, og grøn strøm er billigere end nogensinde.
Det går altså den rigtige retning, og nu kan det måske gøres endnu billigere med den nye solcelle.