Revolutionerende solceller lover lys fremtid

Australske ingeniører har skabt en helt ny type ultra-effektive solceller og med ét bragt Jorden et kæmpe skridt tættere på en fremtid med vedvarende solenergi.

Solar Cell UNSW

Et forskerhold fra University of New South Wales i australske Sydney er lykkes med noget, ingen havde forhåbninger om at opleve de næste 35 år.

De har skabt en helt ny type solceller, som sprænger alle rammer for effektiv omdannelse af ukoncentreret sollys til elektricitet.

Faktisk er det lykkes dem at øge den hidtidige rekord for effektivitet på 24% til helt uhørte 34,5%.

Solceller overgår alle forhåbninger

Ukoncentreret sollys er sollys opsamlet direkte fra solen uden spejle til koncentration af lysbølgerne - ganske som man ser det på eksempelvis taget af et parcelhus.

Det internationale mål for etablering af rentabel solcelle-energi ad denne vej er fastsat til en effektivitet på 35% - et tal fostret af den tyske energi-tænketank, Agora Energiewende.

Da målet blev sat, mente tyskerne optimistisk, at man kunne håbe at nå det inden 2050, men den plan har australierne godt og grundigt knust - på den gode måde.

Nye solceller er mindre og mere effektive

Ikke alene er forskerne fra Sydney kommet ekstremt tæt på effektivitetsmålet.

Deres nye solceller er også meget mindre, så mere energi kan produceres på samme areal.

Den tidligere effektivitetsrekord blev skabt af solceller med et areal på 800 kvadratcentimeter, men de nye australske fotovoltaiske solceller leverer 34,5% på blot 28 kvadratcentimeter.

Det betyder, at der kan være næsten 30 af de nye solceller på samme areal som en enkelt af de tidligere mest effektive. Og det gør solenergi meget billigere!