Dyson Award

Vinduer af skrald høster Solens spildte energi

De indfanger det lys, traditionelle solceller ikke formår. De virker, når det er overskyet. Og de kan omdanne vores huse til gigantiske solpaneler. Alt sammen takket være en ung filippinsk opfinder.

Carvey Maigue, en studerende fra Mapúa University på Filipinerne, har opfundet et nyt slags materiale delvist fremstillet af madaffald, der kan bruges i højeffektive solcellesystemer.

Håbet er, at man ved eksempelvis at anvende opfindelsen i vinduer på højhuse vil kunne producere store mængder bæredygtig energi med planternes hjælp.

Maigue er blevet belønnet med The James Dyson Award 2020 indenfor bæredygtighed for sin opfindelse, der ifølge ham selv er inspireret af polarlys – heraf navnet AuREUS, der spiller på polarlysets latinske betegnelse “aurora”.

🎬 Se, hvordan opfinderen fik sin ide:

Nordlys viste vejen

Polarlys – herunder nordlys – opstår, når elektrisk ladede partikler bliver skudt ud fra Solen i såkaldte soludbrud. Når partiklerne rammer Jordens nord- eller sydpol, vil elektroner i atmosfæren blive tilføjet ekstra energi. Den højere energitilstand i elektronerne kommer herefter til udtryk i et synligt, glødende lys.

AuREUS benytter sig af et lignende princip.

Det bøjelige, bæredygtige materiale fremstilles af en harpikslignende plastik, der tilsættes frugtfarve udvundet fra kasserede afgrøder. Frugtfarven indeholder partikler, som er i stand til at absorbere Solens usynlige UV-lys og omforme det til synligt lys.

Det synlige lys kan efterfølgende reflekteres mod solceller, som derefter kan genere strøm.

Højhuse skal være solcellefarme

Ikke nok med at AuREUS benytter sig af kasseret frugt og grønt, så opfanger opfindelsen altså også det usynlige “affalds-lys” fra Solen, som solceller ellers normalt ikke kan udnytte.

Selv når solen ikke skinner vil UV-lys blive reflekteret fra fortove og bygninger – og det lys kan AuREUS nu opfange og forvandle til strøm. Carvey Maigue fremhæver selv, at de nye solcellepaneler på den måde ikke behøver at være vendt mod Solen, ligesom almindelige solceller skal i dag.

Planen er, at AuREUS-materialet skal bruges som vinduer i eksempelvis højhuse og dermed i realiteten omdanne dem til gigantiske vertikale solpaneler. Ved at placere solceller i en ramme rundt om AuREUS-vinduerne, vil UV-lyset fra Solen reflekteres hen på solcellerne og derfra blive forvandlet til strøm.

Innovationen behøver dog ikke stoppe der. Da det nye materiale er relativt fleksibelt, fantaserer Carvey Maigue også om at inkorporere opfindelsen andre steder, eksempelvis i biler eller tilmed i vores fremtidige tøj.