Strandbeest

Strandmonstre lever af vinden

Enorme, fantasifulde væsener traver Hollands strande tynde. Disse "Strandbeest" ser livagtige ud, men er bygget af plasticrør og flasker. Vinden får dem til at gå, og de reagerer på omgivelserne.

6. januar 2016 af Anders Bruun

På Hollands strande kan man visse steder opleve et sælsomt syn: Enorme insektlignende væsener, der med rolige og målrettede bevægelser bevæger sig afsted, stopper op, vejrer mod vinden og fortsætter.

Strandbeest: En ny livsform

Selvom væsenerne ser livagtige ud, er de menneskeskabt. Den hollandske kunstner og fysiker Theo Jansen har siden 1990 konstrueret sine "Strandbeests", strandbæster, ved hjælp af sindrige systemer af plasticrør, sodavandsflasker og sejl.

"Jeg skaber en ny livsform", siger Theo Jansen til Ted Talks. "Målet er, at mine stranddyr skal have deres eget liv. De skal kunne klare sig selv, og på et tidspunkt vil jeg overlade dem til sig selv i flokke på strandene."

Foto: Theo Jansen

Vinden giver Strandbeest liv

Strandbæsterne bevæger sig ved hjælp af vinden, som de fanger med sejl. Vindenergien omdannes til kinetisk energi, som driver det komplekse system af rør, der udgør benene.

Inde i rørene er der andre andre rør, og når de ved hjælp af luften trækkes ud og ind, forlænges og forkortes akserne, som driver benene - ligesom muskler, forklarer Theo Jansen på sin hjemmeside.

Se princippet i benenes bevægelse i denne video:

Reagerer på uvejr

Strandbæsterne har over tid udviklet sig til mere avancerede "organismer" med en slags kunstig intelligens, der gør, at de kan reagere på omgivelserne.

Nogle af skabningerne registrerer fx, når de når vandkanten, og så vender de om. En anden model kan forankre sig selv til jorden, når den registrerer trykket fra en storm, der nærmer sig.

Strandbæsterne er en af de mere kreative måder at bruge vindkraft på. Her kan du læs meget mere om fremtidens grønne energi:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.