Modvion
Trævindmølle indefra

Sverige bygger bæredygtig vindmølle – af træ

I Sverige er en moderne vindmølle af træ undervejs. Den er stærkere, lettere og grønnere end en almindelig stålmølle.

Vindmøller af træ lyder muligvis som noget fra gamle dage. Moderne vindmøller laves af stål, fiberglas og lignende industrielle materialer, og efterspørgslen på dem vokser.

Faktisk står vindenergi til at blive den største energikilde i EU allerede i 2027.

Men i takt med den øgede efterspørgsel opstår spørgsmålet om den enkelte vindmølles bæredygtighed. For selvom vindenergi er vedvarende, er det ganske forurenende at bygge en vindmølle i første omgang. I hvert fald hvis den er bygget af stål og fiberglas.

Trævindmølle udenfor Gøteborg

Sveriges første vindmølle af træ med en højde på 30 m er opført på Björkö ud for Gøteborg. Prototypen er konstrueret i lamineret træ, den er stærkere end stål – og den kommende, egentlige model bliver 100 m høj.

© Modvion

Derfor er trævindmøller pludselig kommet på dagsordenen igen. Vindmøller af træ er nemlig stærkere, lettere og grønnere end almindelige vindmøller. Måske er træmøller fremtiden.

100 meter høj mølle af træ

I Sverige er der netop blevet tildelt 6,5 millioner Euro i EU-støtte til at bygge en vindmølle af træ udenfor Gøteborg. Vindmøllen opføres af det svenske firma Modvion, og den står til at blive 100 meter høj.

Modvion byggede allerede i foråret et prototype-tårn på 30 meter, og nu er de altså klar til at opføre den første fungerende model. Når den er færdig, behøver de ikke trille tommelfingre. De har nemlig allerede ordrer på 10 møller.

En almindelige vindmølle i dag indeholder flere hundrede tons stål, og for hvert ton stål, der produceres, udledes 1,9 tons CO2. Produktionen af en enkelt vindmølle udleder med andre ord mange hundrede tons CO2.

En velplaceret vindmølle kan hurtigt generere nok grøn energi til at retfærdiggøre den store udledning ved produktionen.

Stærkere, grønnere og lettere

Men trævindmøller giver dem baghjul. Deres klimaregnskab ser nemlig allerede fra starten pænere ud, fordi træmaterialet binder den mængde CO2, som blev optaget fra atmosfæren, da træet voksede

De nye træmøller er bygget af en kombination af limtræ og kertotræ limet sammen i helt tynde lag, der er lagt i samme retning, så materialet får en regelmæssig, stærk og smidig struktur. Det giver det en væsentligt bedre evne til at klare bøjningsspænding end almindeligt træ.

Udover at være bæredygtigt, er træ et attraktivt materiale til vindmøller, fordi træet faktisk har en større styrke per vægt end stål. Ifølge Modvion er både limtræ og kertotræ 55% stærkere end stål per masseenhed, og det gør simpelthen vindmøllen lettere. Derfor er de lettere at transportere, og desuden kan møllerne bygges højere end i dag.

Der er lang vej endnu, før trævindmøller kan konkurrere med konventionelle vindmøller. Men i en verden, hvor vindenergi står til at blive en globalt udbredt og bærende energikilde, kan de vise sig at være en nødvendighed.