Derfor er trævindmøller pludselig kommet på dagsordenen igen. Vindmøller af træ er nemlig stærkere, lettere og grønnere end almindelige vindmøller. Måske er træmøller fremtiden.
100 meter høj mølle af træ
I Sverige er der netop blevet tildelt 6,5 millioner Euro i EU-støtte til at bygge en vindmølle af træ udenfor Gøteborg. Vindmøllen opføres af det svenske firma Modvion, og den står til at blive 100 meter høj.
Modvion byggede allerede i foråret et prototype-tårn på 30 meter, og nu er de altså klar til at opføre den første fungerende model. Når den er færdig, behøver de ikke trille tommelfingre. De har nemlig allerede ordrer på 10 møller.
En almindelige vindmølle i dag indeholder flere hundrede tons stål, og for hvert ton stål, der produceres, udledes 1,9 tons CO2. Produktionen af en enkelt vindmølle udleder med andre ord mange hundrede tons CO2.
En velplaceret vindmølle kan hurtigt generere nok grøn energi til at retfærdiggøre den store udledning ved produktionen.
Stærkere, grønnere og lettere
Men trævindmøller giver dem baghjul. Deres klimaregnskab ser nemlig allerede fra starten pænere ud, fordi træmaterialet binder den mængde CO2, som blev optaget fra atmosfæren, da træet voksede
De nye træmøller er bygget af en kombination af limtræ og kertotræ limet sammen i helt tynde lag, der er lagt i samme retning, så materialet får en regelmæssig, stærk og smidig struktur. Det giver det en væsentligt bedre evne til at klare bøjningsspænding end almindeligt træ.
Udover at være bæredygtigt, er træ et attraktivt materiale til vindmøller, fordi træet faktisk har en større styrke per vægt end stål. Ifølge Modvion er både limtræ og kertotræ 55% stærkere end stål per masseenhed, og det gør simpelthen vindmøllen lettere. Derfor er de lettere at transportere, og desuden kan møllerne bygges højere end i dag.
Der er lang vej endnu, før trævindmøller kan konkurrere med konventionelle vindmøller. Men i en verden, hvor vindenergi står til at blive en globalt udbredt og bærende energikilde, kan de vise sig at være en nødvendighed.