GE Renewable Energy

Verdens største mølle står til søs

Prototypen på fremtidens vindmølle bliver frem til 2024 testet på havnekajen i Rotterdam. Men allerede nu er der bud efter den til tre gigantiske havmølleparker i England og USA.

I 2019 blev verdens største vindmølle, Haliade-X, opført på havnen i Rotterdam, hvor dens præstationer skal testes frem til 2024.

Men allerede nu har resultaterne været så overbevisende, at møllen er blevet tildelt hovedrollen i tre ambitiøse havmølleprojekter.

Prototypen på møllen Haliade-X tårner sig op på Rotterdams havn. I 2020 satte den ny verdensrekord ved at producere 288 megawatt-timer på et døgn.

© GE Renewable Energy

I sin nuværende udgave kan møllen levere 13 megawatt, og i 2020 beviste den sin styrke ved at producere 288 megawatt-timer strøm på et døgn. Møllens tårn måler 153 meter, og med sine 107 meter lange vinger strækker den sig i alt 260 meter i vejret.

Med en enkelt omdrejning, som tager godt ti sekunder, kan den levere strøm nok til to husstande i et døgn.

© GE Renewable Energy & Shutterstock

Større og stærkere på 30 år

På tre årtier er havmøllerne eksploderet i størrelse, samtidig med at de er flyttet længere ud i havet.

En beskeden debut

Verdens første havmøllepark, som blev stillet op ud for Lolland i 1991, bestod af 11 møller, som hver producerede 450 kW.

To parker i én mølle

En Haliade-X-mølle leverer lige så meget strøm som 29 af de første havmøller og dermed næsten dobbelt så meget som den første havmøllepark.

Storbritannien har nu besluttet at bruge møllen i en havmøllepark på Doggerbanke i Nordsøen, som skal anlægges i tre faser.

Byggeriet af fase et og to begynder allerede i 2021. Når parken er færdig, bliver den verdens største, og de 276 møller vil skabe strøm nok til ca. seks millioner husstande, svarende til fem procent af Storbritanniens samlede elforbrug.

Verdens største havmøllepark, som anlægges i Nordsøen, vil rumme 276 eksemplarer af verdens største mølle.

© Jan De Nul

Ved USA’s østkyst skal møllen bruges i havmølleparken Vineyard Wind, som anlægges ud for Massachusetts, og som efter planen skal stå klar i 2023. Parken skal skabe strøm nok til at forsyne mindst 400.000 husstande.

400 møller skal rejses på tre år

Endelig skal et stort antal Haliade-X-møller bruges i havmølleparken Ocean Wind, som bygges ud for Atlantic City i New Jersey, og som skal være i drift i 2024. Her er målet at forsyne over 500.000 husstande med strøm.

Selskabet GE Renewable Energy, som står bag Haliade-X, kan dermed nu – bare halvvejs inde i prototypens testperiode – se frem til at afsætte 400 kæmpemøller de kommende år.