Alpha 311

Vindmølle høster strøm fra motorvejens trafik

Lufttrykket fra biler kan både levere strøm til gadelygter og det almindelige elnet.

Nye opfindelser kan være så simple og åbenlyst geniale, at det er svært at forstå, at de ikke for længst er gjort.

En af dem er nu skabt af det britiske firma Alpha 311. Idéen er at bruge den eksisterende infrastruktur langs motorveje til at generere og transportere ren energi.

VIDEO: Se trafikmøllerne i funktion

Cylinderformede møller på lygtepælene skal drives af lufttrykket fra bilerne.

Firmaet vil montere cylinderformede vindmøller på lygtepælene og lade lufttrykket fra de forbipasserende biler dreje møllerne rundt. Energien fra møllerne skal oplade et batteri, som leverer strøm til gadelygterne.

Især møllerne, som placeres i midterrabatten mellem vejbanerne, vil få masser af energi fra trafikken, fordi de aktiveres fra begge sider.

Hver mølle kan forsyne ti husstande

Test af en prototype på møllen viser, at den kan producere op til 70 kilowatt-timer i døgnet. Det svarer til produktionen fra 21 kvadratmeter paneler med solceller, som er nok til at forsyne ti husstande med strøm.

Prototypen på møllen (tv.) er 1 m høj og 0,75 m i diameter og vejer 12 kg. Den endelige udgave (th.) vil kun veje 3,7 kg.

© Alpha 311

Firmaet anslår, at den endelige udgave af trafikmøllen vil komme til at koste omkring 16.500 kr.

De kabler, som i dag forsyner gadelygterne med strøm, skal udnyttes til at lede overskudsstrøm fra møllerne ud i elnettet, så systemet kan levere ren energi til andre formål end vejbelysningen.

Firmaet er nu i dialog med myndigheder i både Storbritannien og USA om at sætte de første møller op langs vejene.