Se den nye betonprinter i arbejde
Ved at printe møllens nederste del på stedet kan fundamentet blive bredere, og dermed kan den færdige mølle blive langt højere. Firmaet har planer om møller, hvor den nederste del af beton rækker 80 meter op i luften.
Oven på betondelen skal den egentlige mølle af stål monteres, så den i alt bliver 200 meter høj.
Højere møller giver mere strøm
Ingeniører fra firmaet COBOD har afprøvet den nye teknik ved at printe en ti meter høj prototype i oktober 2019 i København. Den rørformede betonkonstruktion består af en indre og en ydre skal, som er forbundet af bølgeformede strukturer. Både skallerne og forbindelsen mellem dem er 3D-printede.
Gevinsten ved at bygge højere vindmøller er, at de kan udnytte den stærkere vind i de højere luftlag, som samtidig er mere stabil, fordi der ikke er turbulens skabt af bygninger og træer.
Det betyder fx, at en 5-megawattmølle, som kan producere ca. 15 gigawatt-timer strøm om året i 80 meters højde, vil øge produktionen til over 20 gigawatt-timer, hvis den løftes op i 160 meters højde.
Det højeste mølletårn til lands står i dag i Gaildorf i Tyskland. Det er bygget oven på et vandtårn og rækker 178 meter op i luften.