GE Renewable Energy/LafargeHolcim/COBOD

Vindmøller skal 3D-printes på stedet

Nye betonfundamenter skal ikke transporteres, men printes direkte, hvor vindmøllen skal stå. Det baner vejen for at bygge dobbelt så høje møller.

Den store amerikanske energivirksomhed GE Renewable Energy vil bruge 3D-printning til at bygge vindmøller, så de kan blive 100 meter højere, end de er i dag.

Problemet med vindmøller til lands er, at det ofte er umuligt at transportere de enorme bygningselementer frem til det sted, hvor møllen skal stilles op. Det gælder ikke mindst møllens nederste del, som består af beton.

I praksis kan møllens fundament ikke være bredere end 4,5 meter, fordi elementerne skal kunne fragtes via vejnettet. Derfor er de fleste møller i dag under 100 meter høje.

Se den nye betonprinter i arbejde

En ny 3D-printet betonkonstruktion kan fordoble højden på vindmøller. Teknikken er blevet afprøvet på en ti meter høj prototype, som blev printet i 2019 i København.

Ved at printe møllens nederste del på stedet kan fundamentet blive bredere, og dermed kan den færdige mølle blive langt højere. Firmaet har planer om møller, hvor den nederste del af beton rækker 80 meter op i luften.

Oven på betondelen skal den egentlige mølle af stål monteres, så den i alt bliver 200 meter høj.

Højere møller giver mere strøm

Ingeniører fra firmaet COBOD har afprøvet den nye teknik ved at printe en ti meter høj prototype i oktober 2019 i København. Den rørformede betonkonstruktion består af en indre og en ydre skal, som er forbundet af bølgeformede strukturer. Både skallerne og forbindelsen mellem dem er 3D-printede.

Verdens højeste vindmølle til vands er Haliade-X, som rækker 260 meter op med vingespidserne. Til lands er det møllen i Gaildorf i Tyskland, som rækker 246,5 meter op.

© GE & Max Bögl Wind AG

Gevinsten ved at bygge højere vindmøller er, at de kan udnytte den stærkere vind i de højere luftlag, som samtidig er mere stabil, fordi der ikke er turbulens skabt af bygninger og træer.

33 procent – så meget stiger elproduktionen, når nye 3D-printede konstruktioner gør vindmøller dobbelt så høje som i dag.

Det betyder fx, at en 5-megawattmølle, som kan producere ca. 15 gigawatt-­timer strøm om året i 80 meters højde, vil øge produktionen til over 20 gigawatt-­timer, hvis den løftes op i 160 meters højde.

Det højeste mølletårn til lands står i dag i Gaildorf i Tyskland. Det er bygget oven på et vandtårn og rækker 178 meter op i luften.