Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enorme kunstige blade skal rense vores luft

Forskere har skabt et blad, der trækker CO2 ud af luften og skaber ilt og brændstof. Planen er at opstille dem i store parker for at køle klimaet.

Kunstige blade, som efterligner naturens fotosyntese, er opfundet flere gange.

De støder på det samme problem: De kan omdanne CO2 fra tryktanke i et laboratorium, men kan ikke trække CO2 ud af almindelig atmosfærisk luft.

Det problem er nu løst af amerikanske forskere.

De har udviklet en membran, som indkapsler deres kunstige blad, så det er badet i vand, mens det udfører fotosyntese. Membranen er gennemsigtig, semigennemtrængelig og baseret på stoffet ammonium. Sollys kan opvarme vandet bag membranen, så det fordamper.

Resultatet er, at CO2 trækkes ind gennem små åbninger på oversiden af membranen. Åbningerne svarer til de spalteåbninger, naturlige blade har. Herefter forløber fotosyntesen som i andre kunstige blade.

Trækker ti gange så meget CO2 ud af luften

Et lysabsorberende materiale fanger energi fra Solens stråler, der sammen med en række hjælpestoffer sætter fotosyntesen i gang. Det kunstige blad omdanner CO2 til ilt og CO. Ilt kan opsamles eller slippes fri, mens CO kan bruges i syntetiske brændstoffer.

Vandtæt membran giver kunstigt blad naturlige egenskaber

1 / 3
123
Kunstige blade – fotosyntese

Forskere har opfundet en membran, der indhyller kunstige blade i vand. Den gør bladene i stand til at trække CO2 ud af luften og altså forsyne sig selv med råstoffet til fotosyntese.

© Meenesh Singh

Det kunstige blad kan trække ti gange så meget CO2 ud af luften som et almindeligt blad med samme overflade.

I praksis vil bladet ligne et solpanel, og hvis det er 1,7 meter langt og 0,2 meter bredt, vil det kunne producere 1,4 kg CO om dagen. En park af 360 paneler vil kunne trække 792 kg CO2 ud af luften om dagen.

Læs også:

Gadgets

TESTLAB: Briller viser farveblinde nuancer

0 minutter
Insekter

Verdens største kakerlak fundet på Borneo

0 minutter
Solen slukker
Solen

Hvad sker der, hvis Solen slukker?

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul