Er øl bedst på dåse eller i flaske?

Jeg bilder mig selv ind, at flaskeøl smager bedre end dåseøl. Er der noget om snakken? Og hvad med holdbarheden – er dåsen eller flasken bedst?

© Shutterstock

Mere end 60 pct. af øldrikkere synes, at øl på flaske smager bedre end på dåse, mens blot 11 pct. foretrækker dåsen. Ifølge en blindtest kan folk dog ikke skelne mellem de to.

Men det betyder ikke, at forkærligheden til flaskeøl er ren indbildning.

Beholderens betydning for øllens smag afhænger nemlig i høj grad af, hvilken type øl det er.

Øl indeholder tusindvis af smagsstoffer fra bl.a. humle, malt og selve gæringsprocessen. Med tiden bliver stofferne nedbrudt, hvilket ændrer smagen.

IPA ændrer sig mindst

Et amerikansk forskerhold har sammenlignet effekterne af at opbevare øltyperne IPA og Amber Ale i henholdsvis glasflasker og aluminiumsdåser.

Straks efter brygning blev flaskerne og dåserne opbevaret på køl i en måned og derefter ved stuetemperatur i fem måneder for at efterligne, hvordan øl typisk bliver opbevaret. Hver anden uge åbnede forskerne en flaske og en dåse og analyserede indholdet.

Koncentrationen af smagsstoffer varierede mest i Amber Ale, både på flaske og på dåse, mens beholderens indflydelse på smagsstofferne i IPA var knap så markant.

Forskerne konkluderede derfor, at der ikke findes en endegyldig ideel beholder til øl. Smag og holdbarhed afhænger i højere grad af øltypens særlige kemiske sammensætninger end af, om den er opbevaret i en flaske eller i en dåse.