I en forskningsartikel i tidsskriftet Advanced Engineering Materials præsenterer de deres nye opfindelse, som de mindre mundret kalder ARSSFT (Abrasion-Resistant Super-Slippery Flush Toilet).
3D-printet supertoilet
Helt præcist har de udviklet en 3D-printet toiletoverflade, der er så glat og smudsafvisende, at stort set intet kan sidde fast på den – selv efter lang tids brug.
Det er ikke fordi, smudsafvisende toiletflader er en ny opfindelse. Der findes allerede nonstick-sprays, og på nogle fly er toiletterne belagt med teflon. Problemet er dog, at de mister deres glidefunktion grundet slitage.
ARSSFT-toilettet består af en blanding af særlige plastpartikler, der kun kan absorbere vand i et begrænset omfang, og hydrofobe silica-partikler, som er vandafvisende.
Ved hjælp af en avanceret laserteknik formede forskerne en selvbærende tredimensionel struktur med en porøs konstruktion, der kunne tilføres smøremidler.
Derefter fik toilettet påført en silikoneolie, som trængte dybt ind i materialet. Det fungerer som en slags smøremiddel, der holder toilettets overflade helt glat.
Sparer rengøringsmidler og vand
Nu har forskerne kun skabt en lille udgave af toilettet, der er en tiendedel af et normalt toilet, som de har udsat for en lang række skylletests.
Foruden at blive testet med kraften af otte liter vand, blev prøver af yoghurt, grød og syntetisk afføring hældt i kummen. Mindre prøver af materialet blev dyppet i honning og mudret vand, men intet hang fast.
For at teste toilettets slidstyrke yderligere sled de overfladen med sandpapir mere end 1.000 gange, uden at materialet mistede sin glideevne.
Det superglatte toilet sparer os ikke bare for rengøringsmidler og knofedt, men det sparer også en masse toiletskyl, der globalt set løber op i 141 milliarder liter vand om dagen, skriver forskerne.
De mener, at toilettet i første omgang kan bruges på fly og tog samt offentlige toiletter, hvor der er ringe eller besværlig adgang til spildevandssystemer.