Emergency Brake/Wikimedia Commons
toiletrengøring

Er toiletrengøring snart fortid?

Forskere har 3D-printet et supertoilet, der ikke behøver at blive gjort rent. Foruden at spare knofedt og tæt kontakt med kummen, kan teknologien spare enorme vandressourcer.

Toilettet er en teknologi, der gennem årene har reddet mennesket for mange sygdomme som kolera, dysenteri og hepatitis A.

Selvom der er langt fra skylletoilettets opfindelse i slutningen af 1500-tallet, og dets senere udbredelse i 1850’erne, til moderne toiletter med sædevarme og forskellige stråletryk, så fortsætter teknologien med at udvikle sig.

Forskere fra Huazhong University of Science and Technology i Kina har løftet teknologien til nye højder, ved at skabe et toilet, der aldrig skal gøres rent i kummen.

I en forskningsartikel i tidsskriftet Advanced Engineering Materials præsenterer de deres nye opfindelse, som de mindre mundret kalder ARSSFT (Abrasion-Resistant Super-Slippery Flush Toilet).

3D-printet supertoilet

Helt præcist har de udviklet en 3D-printet toiletoverflade, der er så glat og smudsafvisende, at stort set intet kan sidde fast på den – selv efter lang tids brug.

Det er ikke fordi, smudsafvisende toiletflader er en ny opfindelse. Der findes allerede nonstick-sprays, og på nogle fly er toiletterne belagt med teflon. Problemet er dog, at de mister deres glidefunktion grundet slitage.

ARSSFT-toilettet består af en blanding af særlige plastpartikler, der kun kan absorbere vand i et begrænset omfang, og hydrofobe silica-partikler, som er vandafvisende.

Ved hjælp af en avanceret laserteknik formede forskerne en selvbærende tredimensionel struktur med en porøs konstruktion, der kunne tilføres smøremidler.

toiletforsøg

Forskellige tyktflydende væsker blev hældt ned i kummen, hvor intet hang fast. Nederst til højre er det en kinesisk grød, og i øverste højre hjørne er det en kunstig fremstillet afføring.

© Advanced Engineering Materials (2023)

Derefter fik toilettet påført en silikoneolie, som trængte dybt ind i materialet. Det fungerer som en slags smøremiddel, der holder toilettets overflade helt glat.

Sparer rengøringsmidler og vand

Nu har forskerne kun skabt en lille udgave af toilettet, der er en tiendedel af et normalt toilet, som de har udsat for en lang række skylletests.

Video

Foruden at blive testet med kraften af otte liter vand, blev prøver af yoghurt, grød og syntetisk afføring hældt i kummen. Mindre prøver af materialet blev dyppet i honning og mudret vand, men intet hang fast.

For at teste toilettets slidstyrke yderligere sled de overfladen med sandpapir mere end 1.000 gange, uden at materialet mistede sin glideevne.

Det superglatte toilet sparer os ikke bare for rengøringsmidler og knofedt, men det sparer også en masse toiletskyl, der globalt set løber op i 141 milliarder liter vand om dagen, skriver forskerne.

De mener, at toilettet i første omgang kan bruges på fly og tog samt offentlige toiletter, hvor der er ringe eller besværlig adgang til spildevandssystemer.