Europæisk GPS-konkurrent døjer med defekte ure
Det europæiske navigationssystem Galileo er løbet ind i problemer. Flere af de ultrapræcise atomure om bord på satellitterne er holdt op med at virke.

Flere af de præcise atomure på Galileo-satellitterne er begyndt at svigte.
Siden 1999 har EU og ESA forsøgt at søsætte et globalt navigationssystem, som skal tage kampen op mod det amerikanske GPS-system.
Systemet, som hedder Galileo, blev taget i brug i december 2016, men blot en måned senere er det nu stødt på store vanskeligheder.
Satellitterne, som registrerer din position, er udstyret med ultrapræcise atomure. Og det er disse atomure, som nu stikker en kæp i hjulet på projektet – en række af dem er holdt op med at fungere.
Eksperter skal hjælpe
Hver satellit har fire atomure med om bord, men på flere af satellitterne er det nu kun tre ud af fire ure, der virker. Og en enkelt satellit har kun to fungerende ure.
De defekte ure er et stort problem, for de er grunden til, systemet overhovedet kender din position.
>> LÆS OGSÅ: Sådan virker GPS-systemet
I en pressemeddele skriver ESA, at organisationen har allieret sig med flere ur- og satellitproducenter, for at finde årsagen til de fejlende ure. Endnu har bestræbelserne været uden held.
Fremtiden overvejes
Indtil videre har ESA sendt 18 af 30 planlagte Galileo-satellitter op. Organisationen overvejer nu, om opsendingen af de resterende satellitter bør udskydes.
Systemet er operationelt med de 18 satellitter, men er afhængigt af samarbejde med GPS-satellitterne, indtil de sidste 12 bliver opsendt.
Hver satellit kan nøjes med ét enkelt velfungerende ur, men ESA frygter, at alle urene vil sætte ud med tiden.