Wyss Institute at Harvard University

Exoskelet i bukserne giver længere løbeture

Amerikanske og sydkoreanske forskere har opfundet et exoskelet, der nedsætter løbeturens energiforbrug med fire procent. Nu forsøger de, at gøre skelettet lettere, så der kan spares endnu mere energi.

Forlæng din daglige løbetur med fire procent uden at bruge ekstra energi. Eller endnu bedre: Forlæng den distance, du kan holde til at gå, med ni procent.

Begge dele bliver nu muligt med et nyudviklet exoskelet, som forstærker de naturlige bevægelser af benene, når vi går og løber.

Opfindelsen er gjort af et hold af amerikanske og sydkoreanske forskere. Set på afstand ligner den bare et par lange shorts, men tættere på er den mere end det

På maven har løberen et batteri fastspændt, og lige over lænden sidder exoskelettets aktive del. Den består af et par såkaldte aktuatorer, som trækker i nogle kabler, der er forbundet til baglårene.

Trækket i kablerne hjælper musklerne i lårene og ballerne med at bevæge benet bagud i forhold til kroppens tyngdepunkt.

Indbygget i shortsene sidder følere, som hele tiden registrerer musklernes bevægelser og sikrer, at exoskelettet arbejder i præcis det samme tempo.

Et nyt exoskelet giver løberen en energibesparelse på syv procent i det øjeblik, han aktiverer det. Besparelsen er på fire procent, i forhold til hvis han ikke havde udstyret på.

Energibesparelsen bliver endnu større, hvis det lykkes forskerne at gøre exoskelettet lettere end de 5 kg, det vejer nu.

Det langsigtede mål er ikke bare at gøre løbeturen lettere og gåturen længere for os allesammen.

Forskerne håber, at opfindelsen vil føre til nye typer af exoskeletter, som kan hjælpe patienter under genoptræning og være en støtte for mennesker med hårdt fysisk arbejde.