Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Exoskelet i bukserne giver længere løbeture

Amerikanske og sydkoreanske forskere har opfundet et exoskelet, der nedsætter løbeturens energiforbrug med fire procent. Nu forsøger de, at gøre skelettet lettere, så der kan spares endnu mere energi.

Wyss Institute at Harvard University

Forlæng din daglige løbetur med fire procent uden at bruge ekstra energi. Eller endnu bedre: Forlæng den distance, du kan holde til at gå, med ni procent.

Begge dele bliver nu muligt med et nyudviklet exoskelet, som forstærker de naturlige bevægelser af benene, når vi går og løber.

Opfindelsen er gjort af et hold af amerikanske og sydkoreanske forskere. Set på afstand ligner den bare et par lange shorts, men tættere på er den mere end det

På maven har løberen et batteri fastspændt, og lige over lænden sidder exoskelettets aktive del. Den består af et par såkaldte aktuatorer, som trækker i nogle kabler, der er forbundet til baglårene.

Trækket i kablerne hjælper musklerne i lårene og ballerne med at bevæge benet bagud i forhold til kroppens tyngdepunkt.

Indbygget i shortsene sidder følere, som hele tiden registrerer musklernes bevægelser og sikrer, at exoskelettet arbejder i præcis det samme tempo.

Et nyt exoskelet giver løberen en energibesparelse på syv procent i det øjeblik, han aktiverer det. Besparelsen er på fire procent, i forhold til hvis han ikke havde udstyret på.

Energibesparelsen bliver endnu større, hvis det lykkes forskerne at gøre exoskelettet lettere end de 5 kg, det vejer nu.

Det langsigtede mål er ikke bare at gøre løbeturen lettere og gåturen længere for os allesammen.

Forskerne håber, at opfindelsen vil føre til nye typer af exoskeletter, som kan hjælpe patienter under genoptræning og være en støtte for mennesker med hårdt fysisk arbejde.

Læs også:

Klimaforandringer

Forskere justerer prognosen: Sænker de værste temperaturstigninger

3 minutter
Stjerner

Midt i August: Mælkevejens kerne lyser nattehimlen op

2 minutter
Kursk disaster
Ubåde

KURSK - Bag om ubåds-katastrofen

21 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul