Unsplash

Fem teknologier du skal holde øje med i 2022

Digitale briller fra Apple, et smartere hjem og kasseløse butikker. Her er tech-ekspertens bud på, hvad der vil ske i 2022.

Den teknologiske udviking buldrer derud af, men den former sig sjældent, præcis som man tror.

Her er fem bud på de største nyheder og tendenser i 2022.

1. Digitale briller bliver årets store gadget-nyhed

Fitness er et godt eksemepl på, hvad man kan bruge digitale briller til. (Ikke betalt indhold)

Der er ingen tvivl om, hvilken teknologi jeg har størst forventninger til i år.

Mit bud er, at 2022 bliver året, hvor der vil blive lanceret digitale briller, som for alvor indvarsler det næste store computer-skifte.

Jeg forventer, vi vil se et eller flere nye headsets eller digitale briller, som for alvor lægger byggestenene til fremtidens digitale oplevelser og kommunikation indenfor Virtual Reality, Augmented Reality eller Mixed Reality.

Ny klumme indvier dig i ugens største tech-nyheder

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Klummens forfatter er Nicolai Franck, tech-ekspert med en stor viden indenfor teknologi, gadgets, internet og digitale tjenester.

Klummen er uafhængig, og ingen producenter har betalt for at blive omtalt.

Meta (Facebook) har allerede lagt i kakkelovnen til, at de i slutningen af året vil lancere en ny og mere avanceret brille end den nuværende Oculus Quest 2.

Jeg forventer desuden, at Apple i 2022 vil fremvise firmaets første headset. Dog er det mere usikkert, om produktet når at blive sat til salg i år.

Et andet firma, det er værd at holde øje med, er Snapchat, som har investeret voldsomt i Augmented Reality.

2. Det smarte hjem bliver endelig smart

En god illustration af, hvordan Matter kommer til at virke. (Ikke betalt indhold).

Det smarte hjem har for mange mennesker været al for kompliceret at komme i gang med.

Du kan ikke bare købe en internetforbundet elpære og termostat og være sikker på, at enhederne kan styres via den samme app — eller om de overhovedet understøttes af din foretrukne smart home-app.

Ofte skal du endda tilkøbe en særlig Philips Hue hub eller IKEA gateway, for at dit udstyr virker.

Mit bud er, at 2022 bliver året, hvor der for alvor kommer styr på kaosset i det smarte hjem.

En alliance bestående af alle de centrale spillere på markedet (Amazon, Apple, Google, IKEA, Signify og mere end 200 andre firmaer) forventer i løbet af 2022 at lancere en ny, fælles standard under navnet “Matter”.

Det er en internet-protokol, som skal sikre, at alle smart-hjemsprodukter, der understøtter “Matter”, kan tale sammen og styres med en og samme app.

Samtidig lover alliancen, at det bliver langt mere simpelt at tilføje nye enheder. Matter-protokollen skulle også gerne være garant for, at der er styr på sikkerheden.

Flere producenter har allerede på årets første tech-messe, CES, fremvist produkter, som vil understøtte Matter, så snart protokollen bliver frigivet.

3. Kasseløse butikker bliver til virkelighed

Amazon forklarer, hvordan deres kasseløse supermarked fungerer. (Ikke betalt indhold)

Måske har du hørt om Amazon Go — det kasseløse supermarked, hvor man blot kan hive varer ned fra hylden, putte dem i tasken og forlade butikken, uden at skulle stå i kø ved en kasse.

Supermarkedet fungerer ved, at kameraer og sensorer holder øje med, hvad kunden tager med sig. Og med hjælp fra en god portion computer-intelligens trækker systemet automatisk det beløb, du har handlet for.

Teknologien, som Amazon var først til at introducere, men som flere konkurrerende firmaer også udvikler, har indtil for nylig kun eksisteret i få udvalgte butikker i USA.

I slutningen af 2021 åbnede så de første kasseløse supermarkeder i Storbritannien.

Mit bedste bud er, at vi i løbet af 2022 vil se de første forsøg med kasseløse butikker over det meste af Vesteuropa.

Samtidig vil vi se endnu flere selvbetjenings- og automatiseringstiltag samt ændringer af butikkernes layout, som på sigt skal eliminere kassemedarbejderen, varebåndet og køen i dagligvarehandlen.

4. Den næste store platform understøtter creator-økonomien eller NFT

Engang var det YouTube og Facebook, så blev det Snapchat og Instagram og nu er det måske TikTok.

Men hvilken platform bliver det næste store sus?

Jeg har ikke et bud på en bestemt service, men jeg tror, vi i 2022 vil se et boom i platforme, der understøtter det, der kaldes creator-økonomien.

Den mest rendyrkede creator-platform er nok Patreon, som er designet til, at man økonomisk kan støtte creators — altså folk der skaber indhold — uanset om de skriver artikler eller bøger, producerer podcasts eller noget helt fjerde.

Men creator-økonomien tæller også folk, der tjener penge på alt fra videoer på YouTube og TikTok til nyhedsbrevsplatforme som Substack og Revue eller NFT-platformen OpenSea.

Et særligt vækstområde i 2022 kunne meget vel netop blive NFT-platforme, som gør det muligt for fx designere, musikere, forfattere og filmfolk at sætte digitale produkter til salg på en ny måde, hvor de sælger delvist ejerskab til deres værker.

Det kunne også blive en NFT-platform, der gør det muligt for firmaer at sælge produkter, som kan bruges i virtuelle verdener, og som vil kunne tilgås via de digitale briller, jeg nævnte øverst.

Selvom det kan lyde vildt, så er mærker lige fra Nike til Gucci allerede i gang med at udvikle sko, tøj og taske-kollektioner, som din digitale avatar kan iklæde sig eller bære i fremtidens tredimensionelle, virtuelle metavers.

5. Techfirmaerne bliver til bilfirmaer — og førerløse biler kommer igen i overskrifterne

Sony starter i år et bilselskab med navnet Sony Mobility. Her viser firmaet konceptbilen VISION-S02 frem. (Ikke betalt indhold).

I 2021 fik elbilen for alvor sit gennembrud, og overgangen fra mekaniske benzin-maskiner til batteridrevne computere på hjul går rigtig stærkt.

Fordi bilen er ved at blive en computer — og fordi der er så utrolig mange penge i transport og mobilitet — så står techfirmaerne på spring til at blive bilfirmaer.

Det gælder ikke mindst, fordi fremtidens førerløse biler på mange måder er den perfekte sammensmeltning af alle de teknologier, som kommer til at dominere vores verden i mange år fremover.

Google er med sin førerløse bildivision Waymo pioneren på området, men nu begynder alle de andre techfirmaer at komme med.

Amazon har købt det føreløse bilfirma Zoox og ejer 20 procent af elbilfirmaet Rivyan.

Sony har netop meldt ud, at de i år starter en bilafdeling. Kinesiske Xiaomi og Huawei har for kort tid siden gjort det samme.

Selvom Apple holder kortene tæt til kroppen, så er det en offentlig hemmelighed, at de siden 2014 har arbejdet på en bil.

Techfirmaerne forsøger således i stigende grad også at blive bil- og mobilitetsfirmaer, og de kommer allesammen til at arbejde intenst på at være med til skabe det, der anses som transportverdenens hellige gral: En førerløs bil.

Så forvent mange nyheder om teknologifirmaer, der arbejder på biler, og optimistiske udmeldinger om, hvornår de er klar til at lancere en bil, der kan køre helt af sig selv.

Det sidste bliver dog med sikkerhed ikke i år.