Shutterstock
Jakarta overbefolkning

Fire teknologier fylder kloden med mennesker

Efter årtusinder med en næsten stabil verdensbefolkning har fire teknologier fra 1700-tallet og frem sendt det globale indbyggertal på himmelflugt. Nye landbrugsteknikker har fyldt flere maver i århundreder, og nu står megabyerne til at overtage verdenskortet og give husly til de milliarder af nye mennesker, der snart kommer til.

Graf af overbefolkning
© Claus Lunau

I årtusinder steg Jordens befolkningstal ikke synderligt, men fra omkring midten af 1700-tallet og frem til i dag har tilvæksten for alvor taget fart og skubbet os forbi de otte milliarder. Det kan vi takke især fire teknologier for – og den fjerde og nyeste bliver afgørende, når vi over de næste 14 års tid forventes at nå op på ni milliarder mennesker.

1750: MAD

mark landbrug overbefolkning
© Claus Lunau/Shutterstock

Revolution i landbruget fylder maven

I midten af 1700-tallet indførte britiske landmænd nye landbrugsteknikker. Især det koncept, at afgrøden på en mark skal ændre sig fra år til år – den såkaldte firemarks vekseldrift – fik stor betydning. Mellem kornproduktion dyrkes der fx majroer og kløver, der kan bruges til husdyrfoder samt bidrage med næringsstoffer til jorden. Takket være de nye metoder blev produktionen af fødevarer ti gange større i løbet af 100 år, mens behovet for arbejdskraft på landet dalede, og landbefolkningen søgte mod byernes nye fabrikker.

1859: VAND

kloak overbefolkning
© Claus Lunau/Shutterstock

Kloakker fjernede giftigt spildevand

For den voksende befolkning i byerne var hygiejne et stort problem. Spildevandet flød i gaderne, og epidemier af vandbårne sygdomme som tyfus og kolera tog livet af millioner. I London besluttede myndighederne i 1859, at spildevand ikke længere skulle ledes ud i floden Themsen, men bortledes gennem et netværk af tusindvis af kilometer kloakrør – det første spildevandssystem i en moderne storby. Kloakering nedbragte især børnedødeligheden betydeligt.

1967: SUNDHED

koppper vaccine ar overbefolkning
© Claus Lunau/Shutterstock

Globalt vaccineprogram udrydder kopper

Kopper er en smitsom virussygdom, som slår op imod hver anden af de smittede ihjel. I 1900-tallet dræbte sygdommen omkring 300 millioner mennesker – men så besluttede myndighederne at udrydde sygdommen én gang for alle. I 1967 indledte Verdenssundhedsorganisationen, WHO, et globalt vaccinationsprogram. Blot ti år senere var alle vaccineret, og i 1980 var virussen udryddet. Hvis vaccineprogrammet ikke havde været gennemført, havde sygdommen i dag formentlig kostet fem-ti millioner menneskeliv årligt.

2023-2100: HUSLY

by overbefolkning plads
© Claus Lunau/Shutterstock

Megabyer giver plads til flere

Byerne vokser eksplosivt. For 100 år siden boede 20-25 pct. af klodens befolkning i byer – i dag er det 56 pct., og tallet skønnes at stige til 70 pct. inden for de kommende 25 år. I skrivende stund findes der 45 byer med mere end ti millioner indbyggere, og i fremtiden forventes antallet af de såkaldte megabyer kun at stige. En fremskrivning fra University of Toronto viser, at verdens største by i år 2100 vil være den nigerianske havneby Lagos, som til den tid vil være hjem for 88 millioner mennesker.