Flere vrag ligger langt dybere end Titanic: Se kortet over de dybestliggende skibsvrag i verden

Dybderekorden indtages af et vrag, der befinder sig næsten dobbelt så langt nede i havet som Titanic.

Krigsskibet Samuel B. Roberts er det dybestliggende skibsvrag, der hidtil er blevet lokaliseret på havbunden. Skibet var en del af en relativt lille amerikansk flåde af krigsskibe, der kæmpede mod den japanske flådestyrke ud for den filippinske ø Leyte i 1944 under 2. verdenskrig.

© Wikimedia Commons / U. S. Navy

En nervepirrende eftersøgning i vandmasserne i Atlanterhavet fik for nylig en dyster afslutning, da vragrester fra ubåden Titan blev fundet af et internationalt redningshold.

Fire dage tidligere var miniubåden begyndt en risikabel nedstigning mod det historiske Titanic-skibsvrag godt 3800 meter under havets overflade.

Men en katastrofal teknisk fejl menes at have forårsaget en såkaldt implosion - altså et kollaps forårsaget af det enorme tryk fra de vandmasser, der findes så dybt nede i havet.

Trykket ved Titanics dybde er massivt og svarer til to voksne elefanter, der står på ens tommelfingernegl.

Men faktisk befinder flere andre skibsvrag sig endnu dybere nede i havet.

Dybderekorden blev sat i 1944 af det amerikanske krigsskib USS Samuel B. Roberts, der ligger 6985 meter under havets overflade ud for FIlippinernes østlige kyst.

Skibet, der blev fundet af den amerikanske opdager og rigmand Victor Vescovo i 2022, spillede en central rolle i det største søslag i 2. verdenskrig, Slaget om Leyte Gulf ved Filippinerne.

© OceanGate

Hvad er en implosion?

  • Miniubåden Titan gik til i en såkaldt implosion, der ifølge den amerikanske kystvagt skyldtes en "katastrofal" teknisk fejl.
  • Implosion er det modsatte af eksplosion, altså et pludseligt indadgående kollaps, der kan opstå, f.eks hvis en beholder med lavt tryk i forhold til omgivelserne pludselig falder sammen.

Efter brav kamp gik skibet dog under, da et japansk krigsskib ramte hende i oktober 1944.

Skroget er i dag at finde på en dybde, der svarer til fire gange dybden af Grand Canyon - en af verdens dybeste kløfter, der løber gennem den verdensberømte amerikanske nationalpark af samme navn.

Næstdybest ligger et andet nedsunkent krigsskib, der gik under ved samme slag under 2. verdenskrig, nemlig USS Johnston.

Skibsvraget gik til grunde 6468 meter under havets overflade og blev lokaliseret i 2021 - også på en mission under ledelse af Vescovo.

Genstande fra vrag skylder stadig i land

Frem til fundet af først USS Johnston og siden USS Samuel B. Roberts havde et andet skibsvrag i næsten 30 år den tvivlsomme ære af at være det mest dybtliggende, man kendte til.

Det gælder SS Rio Grande, der blev fundet i 1996 næsten 1000 km ud for Brasiliens kyst.

Under 2. verdenskrig fungerede Rio Grande som et tysk fartøj, indtil det blev angrebet af amerikanske jagerfly i 1944 og sank til omkring 5762 meters dybde.

Ifølge New Scientist skyller der den dag i dag stadig genstande fra vraget af krigsskibet i land på Brasiliens kyst.

Se kortet over de dybestliggende skibe her:

USS Samuel B Roberts

  • Ligger 6985 meter under havets overflade.
  • Sank i 1944. Opdaget i 2022.
1

USS Johnston

  • Ligger 6468 meter under havets overflade.
  • Sank i 1944. Blev opdaget i 2019, og skibets identitet blev fastslået i 2021.
2

SS Rio Grande

  • Ligger 5762 under havets overflade.
  • Sank i 1944. Opdaget i 1996.
3

SS City of Cairo

  • Ligger 5150 meter under havets overflade.
  • Sank i 1942. Blev opdaget i 2011.
4

Titanic

Ligger cirka 3800 meter under havets overflade.
Sank i 1912. Blev opdaget i 1985.

5
© Claus Lunau

Et andet skib, der befinder sig højt på listen over historiens dybestliggende, er den britiske passagerdamper, SS City of Cairo.

I november 1942 blev hun ramt af torpedoer affyret fra en tysk ubåd og sank 480 sømil syd for Sankt Helena i Atlanterhavet.

Hun blev fundet i 2011 godt 5150 meter nede i havets dyb.

I de følgende år lykkedes det at bjærge 100 tons sølvmønter i en historisk bjergningsoperation, der endnu er den dybeste, som nogensinde er blevet foretaget.