3 madvarer du kommer til at spise i fremtiden

Vi spiser alt for meget kød, og en mere plantebaseret kost vil mindske vores samlede CO2-udslip signifikant, konkluderer en ny FN-rapport. Men er du klar til mere grønt, frugt - og måske blødende plantebøffer, ærteplante-kylling og stamcellekød dyrket i laboratorier uden et eneste dyrefiber?

Shutterstock & Thomas Arnoldi

Vi spiser alt for meget kød. Og hvis vi omstillede vores landarealer og fødevareproduktion til at være mere plantebaseret, vil det reducere vores samlede CO2-udslip betragteligt.

Det er ikke første gang, vi hører det. Men denne gang indgår budskabet i en rapport fra FNs klimapanel, som er forfattet af 107 klimaeksperter fra 52 lande.

En af eksperterne er Hans-Otto Pörtner, som siger følgende til det videnskabelige tidsskrift, Nature:

Vi vil ikke fortælle folk, hvad de skal spise. Men det vil være gavnligt for både klimaet og menneskers helbred, hvis vi spiste mindre kød - især i rigere lande - og hvis politikere, ville indføre initiativer, som kunne bidrage til det.
Hans-Otto Pörtner, medansvarlig for klimapanelets arbejdsgruppe II, FN

Omstillingen til en sundere og "grønnere" kost er til at føle på.

CO2-udslippet - baseret på menneskelig aktivitet - lå i 2017 på 36,2 gigatons (36,2 millarder tons.), skriver World Resources Institute.

Dét tal kan ifølge FNs klimapanel mindskes med 22 procent, hvis alle mennesker på Jorden levede som vegetarer. Det ville nemlig reducere CO2-udslippet med 8 gigatons.

Hvis vi alle havde en kost, som kun inkluderede fisk eller kød én gang om måneden, ville vi kunne mindske CO2-udslippet med 6 gigatons. Og hvis vi alle havde en kost baseret på grøntsager og fisk, kunne vi skære 4 gigatons af det samlede CO2-regnskab, påpeger FNs klimaeksperter.

Klimarapporten kommer ikke en gang et år efter, at FN udgav en anden særdeles ambitiøs rapport. Den fastslog, at Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader kræver handling fra alle leder og kanter - nu.

Spørgsmålet er: Er du klar til at udskifte den sprøde bacon og de røde saftige steaks med frugt, grønt - og måske stamcellekød, bøffer med vegetarisk blod og ærteplante-kylling?

Her kommer nogle af forskernes bedste bud på, hvordan planter skal erstatte kød i fremtiden. Velbekomme.

1. Vegetarbøffer flyder med vegetarisk blod

© Impossible Food

Firmaet Impossible Foods i USA har udviklet en plantebaseret hakkebøf, som indeholder en af de vigtigste smagsgivere fra rigtigt kød – blod.

Hæm er det hemmelige krydderi, der giver plantebøffen dens kødsmag og farve. Hæm-molekylet består af et jernatom bundet til farvestoffet porfyrin. Jernindholdet giver den metalliske smag, som kendes fra blod.

Hæm indgår i kroppens blodtransporterende protein, hæmoglobin, men forskerne har fundet en metode til at skabe vegetarisk hæm fra sojabønner.

2. Ærter bliver til trevlede kyllingestrimler

© Beyond Meat

Hos firmaet Beyond Meat har de skabt et planteprodukt, der efterligner kyllingekødets trevlede tekstur. Proteinerne udvindes fra ærteplanter, som tørres til et pulver, og andre tørrede plantedele tilsættes, fx fedt i form af planteolie.

Firmaets hemmelighed er en maskine, der varmer, afkøler og sætter blandingen under tryk. Dermed dannes en proteinstruktur, som minder om den, man finder i kød. Slutresultatet er kyllingestrimler, der ikke er til at skelne fra den ægte vare.

3. Hakkekød skal brygges i store tanke

Den hollandske forsker Mark Post ved universitetet i Maastricht har i årevis forfinet teknikken i at dyrke oksekød fra petriskåle med muskelstamceller fra køer.

Nu arbejder han på at tage sine stamceller ud af petriskålen og gå i gang med at brygge cellekulturer om til oksefars i enorme bioreaktorer på op til 25.000 liter. Én reaktor kan forsyne 10.000 mennesker med kød.

Læs også:

Kvinde spiser æble
Fødevarer

Hvor rene er de frugter, vi spiser?

0 minutter
Fødevarer

Er det egentlig meningen, at vi mennesker skal spise kød?

1 minut
Hot food
Fødevarer

Hvornår blev varm mad opfundet?

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!