Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flambering i wok pande
© Shutterstock
Teknologi - Fødevarer

Ændrer flambering smagen?

På tv ser man ofte stjernekokkene flambere maden. Men ændrer det virkelig smagen, eller er det blot for effektens skyld?

Ordet flambering kommer af det franske ”flamber”, der betyder at svide eller afbrænde. Og det, kokkene gør, er netop at afbrænde den spiritus, de har hældt over maden. Formålet er at fjerne den skarpe smag af alkohol, så kun den bløde og runde smag af for eksempel likør er tilbage. Det vil sige, at der vitterligt er en smagsmæssig effekt ved en flambering. Men det gør selvfølgelig ikke noget, at flamberingen har en dramatisk effekt – det udnyttes ofte på restauranter, hvor tjeneren sætter ild til maden i gæsternes påsyn. Det blålige skær, man kan se i den forbindelse, er den flygtige alkohol, der brændes af. Ved en flambering skal man bruge stærk spiritus, da øl, champagne og de fleste vine har et for lavt alkoholindhold til at kunne futtes af. Spiritussen varmes op, inden den hældes over maden, men den må ikke koge. Så fordamper alkoholen nemlig for tidligt. Når man antænder spiritussen, skal man ikke sætte ild til selve væsken, men til de dampe, der er ved kanten af panden.

Læs også her om smagssansen, umami og den femte grundsmag.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul