Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Light-sodavand indeholder aspartam

Sødestoffer: Er kunstigt sødestoffer og aspartam farligt?

Engang var der meget snak om, at kunstige sødestoffer og især aspartam var farlige. Var det rent hysteri, eller er der noget om snakken?

Shutterstock

Hvad er kunstige sødestoffer og aspartam?

Aspartam er et kunstigt sødestof, der fremstilles af to aminosyrer.

I naturen optræder de to aminosyrer altid sammen med andre aminosyre, men når de isoleres fra andre og sættes sammen, dannes der en sød smag.

Udover i light-sodavand, bliver aspartam hyppigt brugt i andre energireducerede eller sukkerfrie fødevarer.

Aspartam har e-nummeret E951, så det er det nummer eller aspartam, du skal se efter på varedeklarationen, hvis du vil undgå det.

Er aspartam og kunstige sødestoffer farlige?

Nej, det er ikke farligt at indtage kunstige sødestoffer. Måske opstod panikken, fordi det kunstige sødestof aspartam bl.a. nedbrydes til stoffet metanol, når det optages i kroppen.

Det kunstige sødestof aspartam nedbrydes til metanol, og derfor har stoffet fået ry for at være sundhedsskadeligt for mennesker.

Store mængder af metanol, der nok er bedre kendt som træsprit, kan medføre blindhed eller ligefrem døden. Men man ville vel at mærke skulle sluge et helt kilo rent sødestof eller mere på meget kort tid for at blive metanolforgiftet af det.

Risikoen er altså rent teoretisk. I øvrigt danner vi også metanol, når vi spiser frugt.

Aspartam er desuden godkendt som tilsætningsstof i EU efter en sundhedsmæssige vurdering. Godkendelsen er lavet på baggrund af videnskabelige undersøgelser, som viser, at stoffet ikke er sundhedsskadeligt for mennesker.

Er der bivirkninger ved kunstige sødestoffer?

Udover at nedbrydes til stoffet metanol, så nedbrydes aspartam samtidig til en aminosyre, der hedder fenylalanin. Nogle mennesker har en genetisk defekt, der gør det svært for dem at nedbryde dette stof, og de kan godt føle ubehag, hvis de indtager store mængder kunstige sødestoffer.

På en bagvendt måde kan kunstige sødestoffer imidlertid godt siges at være skadelige. Der er nemlig absolut ingen næring i – ingen kulhydrater i form af sukker.

Hører man til dem, der nærmest “lever” af light sodavand, skal man altså være opmærksom på at få nogle kulhydrater fra andre kilder i løbet af dagen. Ellers kan man godt risikere at føle ubehag. Ikke fordi de kunstige sødestoffer er farlige, men fordi man rent faktisk ikke får næring nok.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul