Shutterstock
Hest formet af hakket kød

Er hestekød sundere end oksekød?

Priserne på oksekød har fået nogle til at sætte hest på menuen. Men er der forskel i smagen, og hvad er sundest?

Stigende priser på oksekød får stadig flere til at lægge hestekød i indkøbskurven. Og det er en god ide. Ifølge den amerikanske landbrugsstyrelse, USDA, besidder hestekød generelt en række nærings- og sundhedsmæssige fordele sammenlignet med oksekød.

Selv om hestekød smager sødere, er det generelt mere magert og dermed en bedre næringskilde til personer, der søger vægttab. Mens 100 g oksekød med 30 pct. fedt indeholder ca. 241 kalorier, er der blot 175 kalorier i samme mængde hestekød. Selv mere fedtfattige udgaver af oksekød, med fx 10 pct. fedt, indeholder flere kalorier end hestekød.

Mængden af protein er omtrent den samme, da 100 g oksekød indeholder 23-27 g protein, mens hestekød indeholder ca. 28 g protein.

Hestekød er spækket med mineraler

Det er dog fedtsyrer og mineraler, der for alvor gør hestekødet overlegent.

Mens der blot er 6 g fedt i 100 g hestekød, indeholder det meste oksekød 10-15 g fedt. Desuden er kvaliteten af fedtsyrer i hestekød bedre for helbredet.

6 procent er fedtindholdet i hestekød. Til sammenligning indeholder det meste oksekød 10-15 procent fedt.

Oksekød indeholder mere kolesterol og op mod tre gange så meget mættet fedt som i hestekød. Indtag af mættet fedt er forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme og visse typer kræft.

Næringsindholdet af vitaminer og mineraler er også en anelse bedre i hestekød. Mens oksekød har mere zink og selen, er der betydeligt mere jern, magnesium, kalium, fosfor, kobber og vitamin B3 i hestekød.