Mad tæt på

Forskere: Disse fødevarer kan sænke dit stress-niveau

I løbet af bare få uger kan en helt særlig diæt sænke dit oplevede stress-niveau, peger ny undersøgelse på.

I løbet af bare få uger kan en helt særlig diæt sænke dit oplevede stress-niveau, peger ny undersøgelse på.

Shutterstock

Åndedrætsbesvær, høj puls, dårlig søvn og stigende tendens til at bekymre sig.

Langvarig stress kan manifestere sig på mange forskellige måder i kroppen og er blevet udråbt som en af de største epidemier i det 21. århundrede.

Ofte behandles tilstanden med en blanding af samtaler og aflastning.

Men nu viser en ny undersøgelse udgivet af forskere fra University College Cork i Irland, at du måske også kan sænke dit stress-niveau i løbet af få uger ved at tænke over, hvad du lægger på din tallerken.

Bakterier dikterer sundheden

For at forstå, hvordan der kan være en sammenhæng, mellem den mad, du spiser, og stress, skal vi et smut ned i dit tarmsystem, hvor 100 billioner bakterier lige nu boltrer sig mellem dine tarmvægge.

Bakteriesamfundet, eller det såkaldte mikrobiom, er de seneste år blevet koblet til alt fra psykiske lidelser til diabetes, kræft og altså også stress.

Men det har indtil videre været uklart, om det kunne have en påviselig effekt på kroppens stress-niveau, hvis vi fodrer bakterierne med en særlig diæt.

Skræddersyet kostplan

Det satte forskere fra forskningsinstituttet APC Microbiome Ireland, som hører under University College York, sig for at undersøge.

Henover fire uger skræddersyede de en kostplan spækket med fødevarer, der skulle pleje bakteriekolonien i tarmen - såkaldt præbiotiske og fermenterede fødevarer.

Bagefter rekrutterede de 45 raske personer i alderen mellem 18 og 59 år, hvoraf mere end halvdelen var kvinder.

Forsøgsdeltagerne blev delt op i to grupper og tilfældigt tildelt en kostplan, de skulle følge hen over eksperimentet: Den ene gruppe fik den "tarmvenlige" kostplan, mens den anden fik en kostplan, der byggede på de mere generelle kostråd.

Overraskende sammenhæng

Deltagerne i den tarmvenlige gruppe blev vejledt i at spise en lang række fødevarer, der er kendt for at påvirke vores mikrobiom, herunder fuldkorn og frugt og grøntsager med et højt indhold af præbiotiske fibre, som fx løg, porrer, kål, æbler og bananer.

De blev også bedt om at at dagligt at spise fermenterede fødevarer og bælgfrugter, som linser og bønner.

Derudover skulle de begrænse mængden af slik, fastfood og sukkerholdige drikkevarer.

Her var diæten:

Inden undersøgelsen spiste deltagerne en relativ lav mængde fibre. Men det ændrede forskerne på ved at opfordre dem til at spise:

  • Mellem 6-8 portioner om dagen af frugt og grønt med et højt indhold af præbiotiske fibre. Det kunne fx være løg, porrer, kål, æbler, bananer og havre.
  • Mellem 5-8 portioner fuldkorn om dagen.
  • Mellem 3-4 portioner bælgfrugter om ugen, som fx linser og bønner.
  • Mellem 2-3 portioner fermenteret mad om dagen. Det kunne fx være sauerkraut, kefir eller kombucha.

Kontrolgruppen fik en kostplan, der byggede på de mere generelle råd og sund kost fra kostpyramiden.

Overraskende nok så forskerne, hvordan den tarmvenlige gruppe rapporterede et lavere stress-niveau end kontrolgruppen.

Forskerne registrerede også en direkte sammenhæng mellem, hvor strengt forsøgspersonerne fulgte diæten og deres opfattede stressniveauer.

Afslørende afføring

Både kontrolgruppen og den tarmvenlige gruppe oplevede en forbedret søvnkvalitet, men den største forbedring så de hos den tarmvenlige.

Selvom kostplanen kun medførte ganske små målbare ændringer i tarmbakterierne hos deltagerne, registrerede forskerne også et ændret niveau af 40 specifikke stoffer i afføringen og urinen fra de deltagerne, der indtog den tarmvenlige kost.

Forskerne selv understreger, at deres undersøgelse har visse begrænsninger, som fx det relativt lave antal deltagere, den korte forsøgsperiode på fire uger og det faktum, at de endnu kun har afprøvet fødevarerne på forsøgsdeltagere, som allerede var raske.

© Shutterstock

Læs også:

Desuden fremhæver forskerne, at deltagernes egen opfattelse af diæten kan have påvirket deres svar - selvom forskerne, ifølge undersøgelsen, gjorde alt, hvad de kunne, for at deltagerne ikke skulle gennemskue, hvilken type diæt de fik.

Alligevel mener de, at resultaterne viser, at den mad, vi indtager, har potentiale til at bekæmpe lidelser som stress, angst og depression.