Hvad er madfarve lavet af?

Fødevarer kan være farvet røde, brune og grønne, men hvad er det egentlig, der giver farven?

Bag den røde farve i farvestoffet med E-nummer 120 gemmer der sig knuste rygskjold fra sydamerikanske lus.

© All Over & Shutterstock

Farvestoffer til mad fremstilles enten af planter og dyr eller syntetisk og har i EU et E-nummer mellem 100 og 199.

Et plantebaseret farvestof er fx det magentafarvede E-162, der stammer fra rødbeder og bruges i bl.a. saucer og slik.

Skjoldlus giver farve til læbestift

Det røde farvestof E-120 laves af skjoldlus, der lever på kaktusplanter i Mellem- og Sydamerika.

Farven fremstilles ved at pulverisere hunlusenes rygskjold.

Plantestof giver grøn mad

© All Over & Shutterstock

1. Cola og en del whisky får deres brune farver af branket sukker, der fx er tilsat ammoniak og svovl. Farvestoffet bruges også i fx sojasauce.

© All Over & Shutterstock

2. Det grønne farvestof klorofyl, som står for fotosyntese i planter, laves på et udtræk af grønne blade såsom spinat, men kan også fremstilles af fx alger.

Stoffet farver bl.a. pølser, Campari og læbestift.

Blandt de kunstige farvestoffer findes fx E-131 eller patentblåt, som er et farvestof oprindeligt baseret på tjære.

Stoffet farver fx bolsjer blå. Visse lande tilsætter E-131 til fx feta, da den blå farve absorberer lysets gule farver, så osten fremstår hvid frem for gullig.