Man med indkøbskurv

Hvilke fødevarer udleder mest CO2?

Den globale fødevareproduktion udleder meget CO2, men der er stor forskel på, hvor stort klimaaftrykket er på forskellige fødevarer. Få overblikket over hvilke fødevarer, der udleder mest CO2, her.

Den globale fødevareproduktion udleder meget CO2, men der er stor forskel på, hvor stort klimaaftrykket er på forskellige fødevarer. Få overblikket over hvilke fødevarer, der udleder mest CO2, her.

Shutterstock

CO2 og fødevarer

30 procent.

Så stor er den globale fødevareproduktions andel i den årlige udledning af drivhusgasser som fx CO2. Der er dog en kæmpe forskel på klimabelastningen af de typer fødevarer, vi putter i maven.

Derfor har den grønne danske tænketank Concito lavet en oversigt med 500 fødevarer rangeret efter, hvor mange drivhusgasser de udleder.

Hvilke fødevarer udleder mest CO2?

Oksekød er klart den fødevare, der udleder flest drivhusgasser og har det største klimaaftryk.

  1. Oksemørbrad: 151,95 CO2e/kg
  2. Oksetyndsteg: 80,89 CO2e/kg
  3. Kalvekød: 50,36 CO2e/kg
  4. Roastbeef-pålæg: 45,84 CO2e/kg
  5. Okseinderlår og okseculotte: 45,69 CO2e/kg
  6. Pulled beef: 38,22 CO2e/kg
  7. Kebab: 36,49 CO2e/kg
  8. Oksekød, lavt fedtindhold: 35,86 CO2e/kg
  9. Hakket oksekød, 5-10% fedt: 34,19 CO2e/kg
  10. Oksespegepølse: 34,11 CO2e/kg

Oksekød i forskellige afskygninger dominerer listen helt til plads 13. Dernæst kommer lammekølle med 27,43 CO2e/kg og lammekød i andre udskæringer følger derefter.

Den første fisk på listen er brasen, der udleder 16,78 CO2e/kg.

Se hele listen her

Den store udledningen fra oksekød kommer især fra koen selv, da den bøvser enorme mængder metan ud i sine omgivelser.

I gennemsnittet udleder en enkelt ko 500 liter metan om dagen. Til sammenligning udleder et menneske 0,5 liter metangas om dagen.

oksekød

Oksekød i udleder mange drivhusgasser som fx CO2 og metan.

© Shutterstock

Hvilke fødevarer udleder mindst CO2?

Grøntsager topper generelt listen over fødevarer, der udleder færrest drivhusgasser. Helt i top er dog postevand, muslinger og danskvand:

  1. Postevand: 0,00 CO2e/kg
  2. Rå muslinger: 0,22 CO2e/kg
  3. Mineralvand, danskvand og lign.: 0,22 CO2e/kg
  4. Vegansk bacon: 0,25 CO2e/kg
  5. Majroe, gulerod, rå kål: 0,25 CO2e/kg
  6. Frisk basilikum, knoldselleri, bladselleri, rabarber: 0,30 CO2e/kg
  7. Rå rødbede: 0,32 CO2e/kg
  8. Porre, purløg: 0,32 CO2e/kg
  9. Kartofler, portobellosvampe: 0,36 CO2e/kg
  10. Karse, persille, dild, havredrik, radiser: 0,37 CO2e/kg
Gulerødder

Gulerødder er en af de grøntsager der udleder færrest drivhusgasser som fx CO2.

© Shutterstock

Concito har udregnet fødevarernes CO2e ud fra et gennemsnit af produkterne på det danske markeds klimaaftryk.

Nogle produktionsmetoder fx økologisk landbrug udleder betydeligt mere CO2e end konventionel landbrug, og derfor har tænketanken taget et gennemsnit heraf.

Gennemsnittet for de 500 typer mad og drikkes klimaaftryk er udover landbrugets udledning også baseret på fx forarbejdning, emballage og transport.

Derudover understreger tænketanken, at vi stadig bør huske at spise varieret, og ikke kun tænke på CO2-udledninger, når vi fylder i indkøbskurven og maven.