bid af æble

Hvor rene bliver frugter, når jeg skyller dem?

De fleste af os har lært, at vi skal skylle vores frugt, før vi spiser den. Men bliver frugten virkelig helt ren af vandet, eller sidder bakterier og pesticider stadig fast?

De fleste af os har lært, at vi skal skylle vores frugt, før vi spiser den. Men bliver frugten virkelig helt ren af vandet, eller sidder bakterier og pesticider stadig fast?

Shutterstock

Hvor rene bliver frugter, når jeg skyller dem?

Frugter bærer på forskellige mikroorganismer og stoffer, og kun nogle af dem bliver vasket af, når frugten skylles med vand.

Bakterier, andre mikroorganismer og pesticider sidder nemlig ikke lige godt fast på frugters ydre. Nogle sætter sig som en belægning på frugtens overflade, mens andre trænger ind igennem skallen.

Dit æble kan fx huse salmonella, listeria, colibakterier, norovirus, amøber eller spoleorme, der kan give dårlig mave og forgiftningssymptomer, men de sygdomsfremkaldende mikroorganismer kan næsten altid vaskes helt væk.

Pesticider er derimod sværere at slippe af med, fordi de er udviklet til at klistre fast på frugt og grønt for at beskytte dem mod skadedyr.

Kun få pesticidrester kan fjernes helt, og mange er stort set umulige at få af, ligegyldigt hvor meget du skrubber.

Pesticider og mikroorganismer kan trænge ind i frugten, så de er umulige at skylle væk.

organismer i æble
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1: Organismer skaber pletter

Frugter lever med naturlige organismer, der kravler ind i frugternes væv. Her skaber de rådne pletter, som ikke kan skylles væk. Pletterne er dog harmløse for mennesker.

bakterier på æble
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2: Bakterier sidder løst

Salmonella, virus og andre sygdomsfremkaldende organismer sætter sig, når frugt vandes med forurenet spildevand. De sidder løst på overfladen og vaskes nemt bort.

pesticider æble
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3: Pesticider trænger ind

Nogle pesticider sidder på overfladen og kan vaskes af, mens andre hænger godt fast. Visse typer trænger dybt ind i frugtens skal og er umulige at vaske af.

Uanset hvad bør du skylle al frugt og grønt grundigt. En amerikansk undersøgelse har fx vist, at fire ud af ti børn har ophobet alarmerende mængder pesticider i kroppen fra bl.a. frugt og grønt, der ikke er blevet skyllet ordentligt. Stofferne kan bl.a. føre til dårlig sædkvalitet, kræft, fødselsdefekter og Parkinsons syge.

Sundhedsmyndighederne har derfor også fastsat grænseværdier for, hvor mange pesticidrester frugt og grønt må rumme.

Organismer gør frugter syge

På frugtplanter vokser der også naturlige mikroorganismer.

Hvis de trænger ind i frugter – fx gennem et hul på skrællen af et æble – kan organismerne gøre frugter syge og danne rådne pletter.

Pletterne er umulige at vaske væk, fordi de sidder i frugtkødets væv eller celler. De naturlige mikroorganismer er dog helt ufarlige for mennesker.

Pesticider er ikke ligeligt fordelt

Indholdet af pesticider varierer meget mellem forskellige typer frugt og grønt. Se de værste syndere her:

Frugt og grønt med flest pesticider

Kirsebær
Mango
Spinat
Æble
Bladselleri
Papaja
Pære
Vindrue

Frugt og grønt med færrest pesticider

Asparges
Porre
Banan
Agurk
Svampe
Løg
Hvidløg
Vandmelon