Hvordan måler man julemadens energiindhold?

Andebryst med brun sovs og kartofler er ikke just slankemad. Men hvor meget feder julemaden egentlig? Og hvordan beregner man det?

Kalorier i julemad

Kalorier bliver målt i et bombekalorimeter

Hvor meget energi og dermed hvor mange kalorier julemaden indeholder, bliver målt ved at brænde maden af i et såkaldt bombekalorimeter.

En varmeisoleret beholder fyldes med en afmålt mængde mad og ren ilt. Med en gnist antændes fødevaren, og når maden er brændt væk, er vandet omkring beholderen blevet varmet op af forbrændingen. Stigningen i vandtemperaturen bruges herefter som et mål for madens energiindhold.

Emzymer forbrænder kalorier i kroppen

Forbrændingsprocessen i et kalorimeter svarer til den, som finder sted i kroppen – her er det bare enzymer, der holder forbrændingen i gang. Kroppen er dog ikke i stand til at udnytte hele brændværdien i en fødevare, eftersom nogle energiholdige stoffer udskilles i afføringen og urinen.

De ufordøjelige dele, eksempelvis kostfibre, udgør ca. 15 procent af madens totale energiindhold. Det forhold har producenterne dog taget hensyn til, når de angiver en fødevares energiindhold.

Brænd kalorier af rundt om juletræet

En klassisk julemiddag løber op i 8307 kJ, eller ca. 2000 kalorier. En person på 62 kg skal gå om juletræet i 13,5 timer med en fart på tre km/t for at forbrænde al energien.

Se fordelingen af kalorier i en klassisk julemiddag: