Spiser mad
© Shutterstock
Teknologi - Fødevarer

Hvordan måles energien i fødevarer?

Hvordan måles energien i fødevarer? Hvad betyder det fx, at 100 gram letmælk indeholder 190 kJ energi?

Energiværdien i fødevarer måles ved at brænde dem af i et såkaldt bombekalorimeter. Sådan et består af en lukket, isoleret beholder, der er nedsænket i vand.

Den fødevare, man vil beregne energiindholdet i, placeres i bombekalorimeteret, og kammeret lukkes. Derefter fyldes kammeret med ren ilt.

Ved hjælp af et gnistsystem antændes fødevaren. De brændbare dele forbrændes fuldstændigt, så kun vand og kuldioxid bliver tilbage.

Forbrændingen giver en temperaturstigning, der kan aflæses, fordi vandet omkring beholderen bliver varmet op. Vandets temperaturstigning er et direkte udtryk for fødevarens brændværdi og dermed for den energi, der findes i maden.

Den kan omregnes til madens totale energiindhold, udtrykt i kilojoule, kJ.

Stofskifte i kroppen

Processen, der sker under forbrændingen, svarer til den proces, der foregår i vores stofskifte. Her sker forbrændingen blot ved hjælp af enzymer, men slutresultatet er det samme: Energi, kuldioxid og vand samt nogle ufordøjelige dele, fx uopløselige kostfibre, der ud-skilles gennem afføringen. De ufor-døjelige dele udgør ca. 15 procent af madens totale energiindhold.

Læs også:

Fødevarer

Vingummi - Er der gris i?

1 minut
Light-sodavand indeholder aspartam
Fødevarer

Er kunstigt sødestof farligt?

2 minutter
Kunstig intelligens

Kunstig intelligens overtager millionby

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!