Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan påvirker energidrik kroppen?

Det ligger i navnet, at en energidrik gerne skal give mere energi. Men hvad sker der egentligt i din krop, i minutterne efter du har indtaget cocktailen af sukker og koffein? Vi har samlet fem vigtige facts.

Shutterstock

Undersøgelser viser, at energidrikke styrker udholdenhed og koncentration pga. indholdet af sukker og koffein. Undersøgelserne viser dog også, at en kop stærk kaffe med et par skefulde sukker kan have samme effekt.

1. Energidrik giver hurtig energi til hjernen

Foto: Shutterstock.

Sukker optages hurtigt i blodbanen og giver energi til musklerne og hjernen. Overskydende sukker oplagres i musklerne og leveren, så energiforsyningen er sikret et stykke tid.

2. Energidrik holder dig vågen

Foto: Shutterstock.

Koffein modvirker den søvndyssende effekt af stoffet adenosin, som dannes i hjernen for at opretholde en normal døgnrytme. Derved kan man holde sig vågen i længere tid.

3. Energidrik øger hjerterytmen

Foto: Shutterstock.

Koffein øger hjerterytmen, så blodet pumpes hurtigere rundt i kroppen og giver musklerne og hjernen mere ilt. Et højt koffeinindtag kan dog være farligt for hjertepatienter.

4. Musklerne trækker sig mere sammen

Foto: Shutterstuck.

En række undersøgelser tyder på, at det naturlige stof taurin i energidrikken får musklerne til at trække sig sammen med større styrke end normalt. Mere tvivlsomt er det, om et andet stof, glucuronolacton, kan gøre musklerne mere udholdende.

5. Energidrik er stærkt vanddrivende

Foto: Shutterstuck.

Koffein er stærkt vanddrivende, og sammen med væskeindtaget fra selve energidrikken giver det hurtigt behov for at tisse.

Læs mere om virkningerne fra energidrik her

Læs også:

Fødevarer

FUP ELLER FAKTA: Skal du frygte genmodificeret mad?

5 minutter
Fødevarer

OPTISK BEDRAG: Magisk chokolade holder evigt

2 minutter
Fødevarer

Sandt eller falsk: Tyggegummi bliver i kroppen i årevis

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul