Shutterstock

Hvordan påvirker energidrik kroppen?

Det ligger i navnet, at en energidrik gerne skal give mere energi. Men hvad sker der egentligt i din krop, i minutterne efter du har indtaget cocktailen af sukker og koffein? Vi har samlet fem vigtige facts.

Undersøgelser viser, at energidrikke styrker udholdenhed og koncentration pga. indholdet af sukker og koffein. Undersøgelserne viser dog også, at en kop stærk kaffe med et par skefulde sukker kan have samme effekt.

1. Energidrik giver hurtig energi til hjernen

Foto: Shutterstock.

Sukker optages hurtigt i blodbanen og giver energi til musklerne og hjernen. Overskydende sukker oplagres i musklerne og leveren, så energiforsyningen er sikret et stykke tid.

2. Energidrik holder dig vågen

Foto: Shutterstock.

Koffein modvirker den søvndyssende effekt af stoffet adenosin, som dannes i hjernen for at opretholde en normal døgnrytme. Derved kan man holde sig vågen i længere tid.

3. Energidrik øger hjerterytmen

Foto: Shutterstock.

Koffein øger hjerterytmen, så blodet pumpes hurtigere rundt i kroppen og giver musklerne og hjernen mere ilt. Et højt koffeinindtag kan dog være farligt for hjertepatienter.

4. Musklerne trækker sig mere sammen

Foto: Shutterstuck.

En række undersøgelser tyder på, at det naturlige stof taurin i energidrikken får musklerne til at trække sig sammen med større styrke end normalt. Mere tvivlsomt er det, om et andet stof, glucuronolacton, kan gøre musklerne mere udholdende.

5. Energidrik er stærkt vanddrivende

Foto: Shutterstuck.

Koffein er stærkt vanddrivende, og sammen med væskeindtaget fra selve energidrikken giver det hurtigt behov for at tisse.

Læs mere om virkningerne fra energidrik her