Shutterstock

Hvordan spiser jeg mest muligt juleaften?

Spørgsmålet er måske lidt politisk ukorrekt, men hvordan får jeg mest ud af julemiddagen? Altså, hvordan spiser jeg mest mad med flest kalorier?

Ingen forskere har målrettet studeret maksimalt julefrås. Men ved at misbruge de formentlig modvillige kosteksperters forskning er det muligt at aftvinge dem nogle tommelfingerregler.

Undersøgelser har for eksempel vist, hvilke madvarer, der mætter mest. Dem skal du altså enten helt holde dig fra eller spise til sidst. Noget af det vigtigste at undgå er fiberrige madvarer som rå grøntsager og fuldkorn. Fibre har nemlig en tendens til at fylde i mavesækken, fordi de suger væske.

Gem julesulet til sidst

Drikkevarer har ligeledes en kedelig tendens til at optage pladsen for mad og fjerne følelsen af sult. På den anden side hjælper væske tarmsystemet med at tømme mavesækken, så det er vigtigt at finde balancen.

Ernæringsforskere har vist, at nogle madvarer mætter mere og i længere tid end andre. Kulhydrater, for eksempel fra brune kartofler, forlader mavesækken igen allerede efter 30 til 90 min.

Omvendt udløser proteiner, som kød er rigt på, enzymer og hormoner, der giver en tung og langvarig følelse af mæthed. Gås, and og gris skal derfor skubbes hen til slutningen af julemåltidet for at maksimerer grovæderiet.

Julefrås kræver stram planlægning

Er du fast besluttet på at indtage så mange kalorier som overhovedet muligt til julemiddagen, så skal du lægge en plan og følge den nøje.

© Shutterstock

1. Let faste maksimerer sulten

Spis morgenmad og frokost som normalt, men hold dig fra snacks og mellemmåltider i løbet af dagen. Har du mulighed for en times motion, er det med til at øge sultfornemmelsen.

© Shutterstock

2. Gem sovs og kød til sidst

For ikke at blive mæt for tidligt er rækkefølgen vigtig. Begynd med kogte grøntsager som kartofler og rødkål, hold dig fra rå grøntsager og fuldkorn og slut af med sovs og kød.

© Shutterstock

3. Motion letter fordøjelsen

Strækker middagen sig over mange timer, så drik væske og få dig rørt ved fx at danse om træet. Begge dele sender maden fra mavesækken ud i tarmsystemet og skaber fornyet plads.