Hvorfor bliver æbler brune?
Teknologi - Fødevarer

Hvorfor bliver æblet brunt?

Måske kender du husmodertricket med at dryppe citronsaft på æblebådene, så de ikke bliver brune og kedelige at se på. Men hvorfor skifter æbler farve, når du fjerner skrællen?

Æbler beskytter sig ved farveskift

Æbler indeholder stoffer kaldet fenoler, som beskytter mod mug og bakterier. Når æblet beskadiges eller skæres over, udsættes fenolerne for ilt fra luften.

Et enzym i æblet kaldet polyfenoloxidase sammensætter fenoler og ilt til det brune pigment melanin, som beskytter kødet mod bakterier.

Citronsyre ødelægger polyfenoloxidase. Derfor bliver æblebåde ikke brune, hvis de dryppes med citronsaft.

Historien om blomsterne og bierne - og æbler

At vi overhovedet kan sætte tænderne i æbler og andre frugter skyldes et kendt insekt, nemlig bien.

I Jordens barndom formerede planter sig ved at sende sporer afsted med vinden, men på et tidspunkt opstod et makkerskab mellem bier og planter.

Mange planter udviklede farvestrålende, duftende blomster med sød nektar, for at lokke flest bier til. Siden videreudviklede blomsterne sig til også at blive frugt, som fx æbler.

Læs den fascinerende historie om blomsterne og bierne her:

Læs også:

Mentos
Fødevarer

Hvorfor bliver man kold i munden af mint?

0 minutter
Salat
Fødevarer

Akvaponi: Fiskelort gør salaten møglækker

0 minutter
spinat
Fødevarer

Må mad med spinat genopvarmes?

1 minut
Mest populære

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!