Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Fødevarer

Hvorfor bliver hummere røde?

Jeg har lagt mærke til, at hummere naturligt er sorte eller mørkeblå. Hvorfor bliver de ildrøde, når de kommer i kogende vand?

Hummerens farveskift har indtil for nylig været lidt af et mysterium. Men nu mener et britisk forskerhold at have fundet løsningen. Svaret findes i dyrets skal, der indeholder et særligt protein kaldet beta-crustacyanin. Til dette protein er der bundet et bestemt farvemolekyle, astaxanthin, der giver skallen det typiske blålige skær. I sin fri, ubundne form er astaxanthin-molekylet orange eller rødligt, men når det bliver bundet til crustacyanin-proteinet, forandres dets lysabsorberende egenskaber, så det bliver blåligt. Når man putter hummeren i kogende vand, bliver skallens protein nedbrudt og ændrer struktur, hvorved farvemolekylet frigives, så det nu atter optræder i sin rødlige nuance. Det britiske forskerholds opdagelser kan vise sig at have nogle meget positive bieffekter. Astaxanthin er nemlig en virkningsfuld antioxidant, der beskytter cellemembraner og væv og måske kan bruges som medicin mod kræft. Desuden kan der være anvendelsesmuligheder i forbindelse med fremstillingen af farvestof. I øvrigt er forskerne ikke i tvivl om, at hummere føler smerte, når de puttes i kogende vand. Den mest dyrevenlige måde at behandle dem på er at slå dem ihjel inden tilberedningen – for eksempel ved at skære hovedet af. Derimod forlænger det blot pinen at lægge dem på is.

Læs også:

Chili
Fødevarer

Hvor sidder styrken i en chilipeber?

1 minut
Fødevarer

Sådan laver man alkohol

1 minut
Forskellen mellem tandsæt fra jæger-samler og bondekultur.
Sprog

To madvarer har ændret vores sprog

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul