Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Teknologi - Fødevarer

Hvorfor bliver mælken sur?

Jeg har hørt, at man kan forlænge mælkens holdbarhed med en sukkerknald. Er det rigtigt?

Mælk bliver sur, fordi bakterier omdanner det naturlige mælkesukker, laktose, til mælkesyre. Derved falder pH-værdien, og det får proteinerne til at klumpe sammen, så den sure mælk bliver tyk.

Mange sygdomsfremkaldende bakterier kan ikke leve i surmælksprodukter som ymer og yoghurt, der har en pH-værdi på omkring 4,5. Derfor holder syrnet mælk sig længere end den friske. Det er ikke alle bakterier, der kan nedbryde laktose – ligesom nogle mennesker heller ikke kan. De fleste mælkesyrebakterier er harmløse, og derfor tager vi ikke skade af dem.

Der er ingen logisk grund til, at en sukkerknald skulle kunne forlænge mælkens holdbarhed. Det er netop mælkens naturlige indhold af mælkesukker, laktose, der gør den attraktiv for bakterier. De fleste mælkeprodukter indeholder omkring 3,5 g kulhydrat per 100 g, hvoraf stort set det hele er mælkesukker.

Det svarer til 17 sukkerknalder i en liter. En tilsat sukkerknald kan skabe grobund for bakterier, der ellers ikke kan leve i mælken, fordi de ikke er i stand til at nedbryde laktose. Sundhedsmæssigt er det ingen fordel, for så bliver mælken fordærvet i stedet for syrnet, og de harmløse mælkesyrebakterier risikerer at blive erstattet af sygdomsfremkaldende bakterier.

Læs også:

Milk boiling over
Fødevarer

Mælk: Hvorfor koger mælk let over?

0 minutter
nb_u23 ost
Fødevarer

Hvorfor er der huller i osten?

0 minutter
Fødevarer

FUP ELLER FAKTA: Skal du frygte genmodificeret mad?

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul