Hvorfor bliver mine isterninger ikke så klare som i reklamer?
Selv om vandet er helt klart, når jeg hælder det i bakken, er isterningerne altid grumsede, når jeg tager dem ud. Hvorfor?

Når vand fryser, danner vandmolekylerne efterhånden et krystalgitter. På den måde låser molekylerne hinanden fast, og i et sådant gitter er der ikke plads til urenheder. Og bittesmå urenheder vil der altid være i postevand – fx kalk, okker eller mineraler. Normalt er disse urenheder usynlige, men i en fryser vil isterningerne fryse udefra og ind, og derfor trænges urenhederne sammen på mindre og mindre plads. Det medfører, at de efterhånden danner små klumper, som er synlige. Når isterningen smelter, vil disse klumper ofte ligge tilbage som lidt bundfald i glasset. Det er især disse små urenheder i vandet, der gør isterningerne uklare. En anden årsag er, at vand også indeholder en smule luft, som der heller ikke er plads til, når vandmolekylerne fryser. Derfor bliver luften ligesom urenhederne trængt sammen på mindre og mindre plads og danner efterhånden synlige bobler. Iskrystaller har i det hele taget en fabelagtig evne til at rense vand for urenheder. Det ses fx, når havvand fryser til is. Så skubbes vandets indhold af salt sammen i små bitte lommer i isen, mens selve isen er helt fersk. Isterninger kan godt være helt klare. Det ser man som nævnt i reklamer, og i drinks på barer og hoteller, hvor man bruger ismaskiner. Når isterningerne er klare, skyldes det dels, at vandet bliver filtreret, inden det bliver frosset, dels at isterningerne i en ismaskine dannes omkring en stærkt nedkølet pind, som oversprøjtes med vand. På den måde opbygges de lag for lag. Det sker indefra og ud – altså lige omvendt af, når man fryser vand i en isterningebakke derhjemme.