Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Fødevarer

Hvorfor er der tit en lille appelsin inde i appelsinen?

Der sidder tit en ekstra appelsin i toppen af appelsinen. Kan det være tegn på bestråling?

Det kan ganske rigtigt se temmelig grotesk ud, når man skræller en stor navel-appelsin og finder en ekstra lille og ofte temmelig forvredet appelsin inde under skrællen i dens ujævne bulede top. Trods det mærkværdige udseende er det dog hverken tegn på sygdom eller menneskeskabte påvirkninger. Appelsiner kan inddeles i tre store grupper. Sorterne i den første gruppe har normale frugter. Sorterne i den anden gruppe er de såkaldte blodappelsiner, der har rødt frugtkød, og endelig er der navel-appelsinerne, der netop er kendetegnet ved, at der sidder en ekstra lille appelsin i toppen. Den lille tvillinge-appelsin opstår, fordi navel-appelsinens blomster er forsynet med en ekstra krans af små frugtblade, de dele af blomsten, som danner anlægget til den færdige frugt. Egenskaben er genetisk betinget og findes hos alle navel-appelsiner, men den ekstra lille frugt er særligt tydelig i meget store eksemplarer. Selv om den ekstra frugt ikke er blevet fremavlet bevidst, er den så at sige fulgt med, når appelsinavlere har valgt appelsintræer med særligt store frugter at avle videre på. De ekstra frugter, der også kaldes bifrugter, forekommer også hos andre planter med store frugter, bl.a. i løg. Formentlig producerer planten de små bifrugter som en slags ekstra investering, når der er overskud af næring. At gøre den allerede eksisterende frugt endnu større ville nemlig biologisk set være spild af energi. Det ville kun frembringe mere frugtkød og ikke flere frø. Det kan bedre betale sig at danne en ekstra frugt og dermed nye frø.

Læs også:

Kvinde spiser æble
Fødevarer

Hvor rene er de frugter, vi spiser?

0 minutter
Fødevarer

Du spiser ½ kilo insekter om året

3 minutter
Fødevarer

OPTISK BEDRAG: Magisk chokolade holder evigt

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul