Hvorfor er et æg så svært at klemme i stykker?

Den stærke og stabile kuppel-konstruktion gør ægget modstandsdygtig overfor trykbelastning men svagt i forhold til slag.

Hemmeligheden bag et ægs store styrke, når det gælder tryk, ligger i konstruktionen: Skallen på et æg kan ses som to kupler, hvis bunde er sat sammen.

Arkitektonisk set er kuplen en stabil og stærk konstruktion. Årsagen er, at de indre kræfter i en kuppel er med til at stabilisere den samlede konstruktion.

Når en kuppel rammes af en ydre trykpåvirkning, absorberes kræfterne og fordeles rundt i kuplen. En særligt stor trykpåvirkning er derfor nødvendig, hvis en kuppel skal briste.

Fugleæggets skal består ret beset af to kupler, som absorberer og fordeler trykbelastningen. Kuplens styrke er så stor, at fire halve æggeskaller kan bære over seks kg bøger.

VIDEO: Æg er ikke bare stærke - de kan også hoppe

Æg er trykstærke, men priksvage

Hvor æg har stor styrke over for tryk, så er de til gengæld relativt svage over for slag. Det skyldes, at æggeskallen skal opfylde to modstridende krav.

På den ene side skal skallen beskytte fuglefosteret mod belastninger, fx når forældrene ruger. På den anden side skal fugleungen selv kunne prikke hul på skallen, når den er klar til at komme ud.

Skallen på et hønseæg er sårbar over for slag, da den kun er ca. 0,3 mm tyk. Skallen består primært af kalkkrystaller, som er vævet ind mellem hinanden. Krystallerne gør skallen porøs, så fuglefosteret kan udveksle bl.a. ilt og kuldioxid med omgivelserne.

SE VIDEO: Sådan laver du dit eget hoppeæg