Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mentos og cola skaber udbrud

Hvorfor får Mentos cola til at bruse?

Når man hælder nogle Mentos-pastiller ned i en stor cola, bliver resultatet en imponerende cola-gejser. Hvordan kan det være?

Michael Murphy/Wikimedia Commons

Mentos frigiver voldsom CO2-gas

Hvis Mentos-pastiller puttes i sodavand, vil der lynhurtigt frigøres en voldsom mængde CO2-gas, som får sodavanden til at bruse over som en gejser. Mentos forøger nemlig hastigheden, hvormed gassen kan danne bobler.

Når CO2 opløst i sodavand skal danne bobler, skal den lille CO2-boble modvirke den kraftige overfladespænding, der er i vand. For at det kan lade sig gøre, skal boblen helst dannes på en lille ujævnhed på indersiden af beholderen eller på en urenhed i væsken.

Hvis det bobler ekstra meget fra et glas øl eller sodavand, kan man godt regne med, at glasset ikke er helt rent.

Arabisk gummi nedsætter overfladespænding

En Mentos-pastil indeholder en del forskellige ingredienser, som nedsætter sodavandens overfladespænding. Det er specielt arabisk gummi, der udvindes fra akacietræer, som giver denne effekt.

Jo lavere overfladespænding en væske har, des lettere dannes der gasbobler i den. Dertil kommer, at overfladen på en Mentos er ru og ujævn, og de mange små ujævnheder er perfekte udgangspunkter for CO2-bobler.

Mentos og cola

Når mentos møder cola er resultatet en flere meter høj søjle af brus.

© Shutterstock

Cola light giver det største sprøjt

Man kan anvende alle slags sodavand, men da CO2-indholdet varierer, og sodavandens øvrige ingredienser også spiller en rolle, er der forskel på springvandets størrelse. Forsøg viser, at mentos og cola light giver de største sodavandsgejsere.

Forsøget har været kendt i flere år, men det blev for alvor udbredt i offentligheden i efteråret 2005. Her udførte den amerikanske videnskabsformidler Steve Spangler nemlig forsøget i et populært tv-program. Studieværten i udsendelsen på kanalen 9NEWS blev våd af cola, og da klippet kom på nettet, blev det lynhurtigt spredt via e-mails og weblogs.

Siden har forsøget været vist i flere store amerikanske tv-shows, og selv Wall Street Journal har skrevet om det.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul