Georgetown University
Rødvinsfarvede tænder

Hvorfor farver rødvin tænderne?

Hvorfor giver rødvin blålilla tænder, og hvorfor er alle ikke lige udsatte for det?

Rødvin misfarver tænderne så effektivt af tre grunde. For det første indeholder rødvin farvepigmentet antocyanin, som giver vindruer deres rødlige farve.

Stoffet giver eksempelvis også rødkål sin farve.

Rødvin opløser tandbeskyttelse

Rødvin indeholder også tannin, som kan binde og sammentrække proteiner, hvilket medvirker til den karakteristiske følelse i munden, der ofte beskrives som tør eller stram. Tannin binder farvestoffet i vinen sammen med proteiner i vores spyt og på tændernes overflade.

Derudover kan vinens syreindhold opløse det beskyttende lag af mineraler kaldet emaljen, så tænderne får en ru overflade med mange små fordybninger og fremspring, hvor farvestofferne kan gemme sig.

te hældes i kop
© Shutterstock

Te og slik farver også bisserne

Rødvin farver ikke alles tænder lige meget. Det skyldes især, at nogle har en stærkere emalje end andre. Emaljens styrke varierer blandt andet som følge af din alder og dine gener, men afhænger ifølge eksperter også af, hvor ofte og hvor grundigt du børster tænder.

For eksempel har dr. Uchenna Akosa fra Rutgers School of Dental Medicine sagt til det amerikanske nyhedssite Vox, at en effektiv metode til at beskytte tænderne mod misfarvning fra rødvin er at børste tænder, ca. en halv time før du planlægger at indtage vinen. Dermed mindskes mængden af plak, som farvestoffet kan sætte sig i.