Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Fødevarer

Hvorfor giver rødvin blå tænder?

Hvordan kan det være, at man får blålilla tænder af rødvin, og hvorfor er der forskel på, hvor udsat man er for det?

Mange holder af at drikke et glas rødvin til en god middag, men de velsmagende dråber har den meget lidt flatterende bivirkning, at de til tider efterlader en blålig farve på vindrikkerens tænder. Det er en gruppe af kemiske forbindelser kaldet polyfenoler, som blandt andet findes i skallen på vindruer, der er ansvarlig for den midlertidige misfarvning. Når man kaster et blik omkring middagsbordet, er det imidlertid ikke alle, der kan fremvise lige blå rødvinstænder. Det skyldes forskelle i sammensætningen af vores mundvand, viser forsøg udført af en forskergruppe fra Salivary Research Unit, King’s College i London. Menneskers spyt indeholder en blanding af forskellige proteiner og salte, som hjælper til med at holde munden sund og rask. Forskerne fandt ud af, at en stor mængde af såkaldte prolin-rige proteiner i spyttet gjorde emaljen mere modtagelig for den blå farve fra polyfenolerne.

Læs også:

Sushi
Fødevarer

LISTEN: 11 ting du ikke vidste om sushi

6 minutter
Fødevarer

Du spiser ½ kilo insekter om året

3 minutter
Fødevarer

OPTISK BEDRAG: Magisk chokolade holder evigt

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul