Hvorfor kan salt bruges som konserveringsmiddel?

Hvad er det ved salt, som gør, at det kan bruges til konservering af madvarer?

Photo by Jason Tuinstra on Unsplash

Princippet i nedsaltning er, at man skaber den størst mulige saltkoncentration uden om cellerne i for eksempel det kød, man gerne vil bevare.

Takket være en proces, der kaldes osmose, vil vandet vandre derhen, hvor saltkoncentrationen er størst.

Resultatet er, at kødet bliver udtørret.

Uden vand kan bakterier ikke overleve, og dermed bliver madvarerne ikke fordærvede.

I oldtiden var salt ofte mere efterspurgt end guld og dannede grundlag for mange økonomier.

Det skyldes først og fremmest dets kvaliteter som konserveringsmiddel.

Læs også:

Fødevarer

Vingummi - Er der gris i?

1 minut
Spiser mad
Fødevarer

Hvordan måles energien i fødevarer?

1 minut
Light-sodavand indeholder aspartam
Fødevarer

Er kunstigt sødestof farligt?

2 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!