Shutterstock

Hvorfor ligger de største nødder altid øverst i posen?

Se time-lapse-videoen af, hvad der foregår i din pose med blandede nødder, når du ikke kigger.

Hvis du åbner en pose blandede nødder af forskellig størrelse, vil du opleve, at de største nødder ofte ligger øverst i posen. Og nu ved forskerne hvorfor.

Forskere fra The University of Manchester har undersøgt sagen nærmere ved at udføre 3D-røntgenskanninger af en pose nødder og skabe en tredimensionel time-lapse af nøddernes bevægelse, i takt med at posen bliver rystet.

Video viser nødderne bevæge sig

Forskerne opdagede, at for hver rystelse af posen skiftede de store paranødder i stigende grad position fra vandret til lodret og begyndte at bevæge sig opad i nøddestakken.

© The University of Manchester

Så snart paranødderne lå lodret, var det nemmere for de mindre nødder at falde nedad i posen og dermed frigøre plads til de større paranødder i toppen.

Efter cirka 70 rystelser af posen nåede den første paranød op i den øverste tiendedel af nøddebunken. De paranødder, der lå for langt nede i posen til at kunne ændre deres oprindelige vandrette vinkel, rokkede sig derimod ikke ud af stedet.

Nøddeblanding kan bruges i industrien

Forskningsresultatet er ikke bare et sjovt stykke faktum, du kan underholde familien med, næste gang I åbner en pose blandede nødder. Ifølge forskerne kan det være gavnligt for industrien, fx i byggeriet og medicinalbranchen.

Her kan ingeniørerne ved korrekt udformning af materialer sikre, at de bliver blandet jævnt med hinanden i stedet for at lægge sig i lag.