Shutterstock

Hvorfor ligger de største nødder altid øverst i posen?

Når jeg køber en pose nødder, ligger de store paranødder som regel øverst. Hvordan kan det være?

Hvis du åbner en pose blandede nødder af forskellig størrelse, vil du opleve, at de største nødder ofte ligger øverst i posen. Og nu ved forskerne hvorfor.

Forskere fra The University of Manchester har undersøgt sagen nærmere ved at udføre 3D-røntgenskanninger af en pose nødder og skabe en tredimensionel time-lapse af nøddernes bevægelse, i takt med at posen bliver rystet.

Video viser nødderne bevæge sig

Forskerne opdagede, at for hver rystelse af posen skiftede de store paranødder i stigende grad position fra vandret til lodret og begyndte at bevæge sig opad i nøddestakken.

© The University of Manchester

Så snart paranødderne lå lodret, var det nemmere for de mindre nødder at falde nedad i posen og dermed frigøre plads til de større paranødder i toppen.

Efter cirka 70 rystelser af posen nåede den første paranød op i den øverste tiendedel af nøddebunken. De paranødder, der lå for langt nede i posen til at kunne ændre deres oprindelige vandrette vinkel, rokkede sig derimod ikke ud af stedet.

Nøddeblanding kan bruges i industrien

Forskningsresultatet er ikke bare et sjovt stykke faktum, du kan underholde familien med, næste gang I åbner en pose blandede nødder. Ifølge forskerne kan det være gavnligt for industrien, fx i byggeriet og medicinalbranchen.

Her kan ingeniørerne ved korrekt udformning af materialer sikre, at de bliver blandet jævnt med hinanden i stedet for at lægge sig i lag.