Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Fødevarer

FN siger god for insekter i kostpyramiden

I fremtiden skal vi få flere af vores proteiner fra larver og insekter. I hvert fald hvis det står til FN og EU, som nu har vurderet værdien af insekter som mad.

Det kræver en ordentlig klat ketchup og en hel del overvindelse første gang, men du kan lige så godt vænne dig til det. Sprødstegte græshopper og saftige melorme kommer til at fylde væsentligt mere i din daglige kost.

Insekter skal nemlig erstatte andre proteinkilder, som er dyre og forurenende at opdrætte, fx kvæg og svin.

Det mener FN’s fødevareorganisation FAO og EU’s fødevareagentur EFSA i hvert fald, og derfor har de nu officielt vurderet insektdiætens ernæringsmæssige værdi og fødevaresikkerhed.

Rapportens konklusion er, at man sagtens kan sammensætte et sundt og nærende måltid via de over 1900 spiselige insekter, vi kender til i dag.

INSEKTPYRAMIDEN: En lille del af de spiselige kryb ordnet efter næringsværdi. Spis mest fra bunden og mindst fra toppen. Klik for zoom.

Millioner anvender insekter som mad

I det meste af verden har man længe kendt og værdsat insekters nytte som fødevarer. I mange lande i Asien, Afrika og Latinamerika spiser befolkningen insekter uden at blinke.

Sundhedsmæssigt indeholder de små kryb da også masser af proteiner og mineraler. Fx findes der en del kalk i mange insekters skal og skelet.

De har også den fordel ift. større dyr og fisk, at de lever i kort tid og dermed ikke kan nå at ophobe så meget forurening med kemi eller tungmetaller.

Den næste modedille: Insekter som mad

Flere vestlige gourmetrestauranter er allerede begyndt at arbejde med insekter. Læs mere og se en menu a la kryb her:

Læs også:

Solsystemet

Nyopdaget gasplanet overrasker astronomerne

4 minutter
Det Periodiske system

HJEMMESKOLEN: Sådan blev grundstofferne skabt

5 minutter
Medicin

Sjælden sygdom: Patient producerede stærk alkohol i tarmen

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul