Kan emballage gøre maden giftig?

Ny forskning har fundet næsten 3000 forskellige kemikalier i emballage, som kan ende i vores mad og drikke. Hele 65 pct. af dem er ikke godkendt til fødevarebrug. Se hvilke.

Ny forskning har fundet næsten 3000 forskellige kemikalier i emballage, som kan ende i vores mad og drikke. Hele 65 pct. af dem er ikke godkendt til fødevarebrug. Se hvilke.

Shutterstock

Emballage er en uundværlig følgesvend for mange af de madvarer, vi putter i munden. Tænk bare på pizzabakken, plastfolien om agurken eller mælkekartonen.

Forskere fra University College London har set nærmere på mængden af kemikalier i emballage og hvilke af dem, der kan være skadelige for mennesker.

Undersøgelsen afslørede 2881 såkaldte Food Contact Chemicals (FCC), dvs. kemikalier, som kan overføres til mad og drikke fra emballage som plast, papir, pap, metal, glas og keramik.

66 pct. er forbudte stoffer

Ud af de 2881 kemikalier var 1035 godkendt til fødevarebrug – det betyder altså, at omkring to tredjedele af de fundne kemikalier ikke er godkendt til brug i mad.

Nogle af dem, fx fluor-stoffer, er blevet forbudt i mademballage i Danmark og flere andre lande.

Andre stoffer arbejder myndighederne på enten at forbyde eller indføre grænseværdier for. Eksempelvis er brugen af Bisphenol A forbudt i bl.a. sutteflasker til børn under tre år i EU.

Forskerne har nu oprettet en database kalde FCCmigex, som de vil bruge til systematisk at kortlægge udbredelsen af FCC'er i vores fødevarer.