Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Fødevarer

Kan man brygge kaffe på afføring?

Er det rigtigt, at en særlig kaffe brygges på kaffebønner, der har været igennem et dyr? Er sådan en kaffe ikke usund?

Den er god nok: Den dyre Kopi Luwak-kaffe har været gennem tarmsystemet på et dyr. Kopi betyder kaffe på indonesisk, og Luwak er navnet på et desmerdyr, der er på størrelse med en stor kat. Luwaken, der på dansk hedder almindelig palmeruller, klatrer i træer og æder frugt og bær – ikke mindst kaffebær. Den udvælger omhyggeligt de bedste bær, men dyret udnytter kun lidt af den frugtagtige skal, og selve bønnen kommer derfor ud igen med afføringen. Kaffebønnerne kittes sammen i maven og tarmen under transporten gennem dyret, og det er disse sammenkittede “kaffelorte”, der bliver til den kostbare Kopi Luwak-kaffe. På de indonesiske øer og enkelte andre steder i verden samler bønderne efterladenskaberne op fra bunden af junglen. Bønnerne bliver solgt for op til 6000 kr. per kilo, og det gør den eksotiske kaffe til verdens dyreste. Man er altid nervøs for sygdomsfremkaldende bakterier, når noget har været i kontakt med afføring. I Ontario i Canada arbejder professor Massimo Marcone med fødevaresikkerhed, og han har nøje undersøgt Kopi Luwak-bønnerne. Marcone afviser nogen sundhedsrisiko ved at drikke den særlige kaffe. Kaffebønnerne i afføringen vaskes grundigt for at fjerne resten af frugtkødet. Efter denne vask har bønnerne faktisk færre bakterier end andre kaffebønner. Og endelig ristes bønnerne jo ved cirka 250 grader, før kaffen er klar til at blive brygget.Der bliver kun produceret omkring 250 kg Kopi Luwak-kaffe om året, og bønnerne er ganske efterspurgte blandt passionerede kaffedrikkere. Kaffen skulle da også smage rigtig godt. Under passagen i tarmen af desmerdyret angiber enzymer fra mælkesyrebakterier frugtkødet og kaffebønnen, og det giver kaffebønnerne et mindre indhold af de proteiner, der gør kaffen bitter. Måske er det forklaringen på, at kaffen er så værdsat. Måske skyldes det velsmagende slutprodukt også, at palmerulleren selektivt vælger de mest røde og modne bær i dens jagt på føde. Men det er nu nok mest mystikken bag kaffebønnens tarmvandring, der er grundlaget for produktets helt specielle status.

Læs også:

Fødevarer

Hvornår gør kaffe mig mest frisk?

0 minutter
Fødevarer

Forskere: Så mange kopper kaffe bør du drikke hver dag

7 minutter
Fødevarer

Du spiser ½ kilo insekter om året

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul